Zbog čega previše kritikujemo svoj izgled?

Robovanje fizičkom izgledu može dovesti do opsesije i drugih poremećaja.
Zbog čega previše kritikujemo svoj izgled?
Foto: Pixabay
Normalno je da dok gledate svoj odraz u ogledalu, primećujete svoje nedostatke. Međutim, kada nam fizički izgled postane opsesija koja ugrožava i zdravlje, vreme je da stavimo prst na čelo i promenimo pogled na sebe, piše B92.
 
Živimo u društvu i svetu gde naš imidž i fizički izgled definišu našu ličnost. Ni na trenutak ne zastanemo i ne razmislimo o tome da je lepota relativan pojam, već postajemo objekti estetskih normi koje nameću javnost i moda i na taj način svi izgledamo identično, kao da smo stavljeni u jedan kalup.
 
Sve više ljudi jednostavno robuje svom fizičkom izgledu, što može na kraju da dovede do opsesije i raznih poremećaja ishrane poput anoreksije, bulimije i emotivnog poremećaja kao što je sindrom iskrivljenog ogledala, piše hrvatski "Novi list".
 
Sindrom iskrivljenog ogledala sastoji se u tome da imamo iskrivljenu sliku o sebi, u negativnom smislu - tražimo i pronalazimo mane i nedostatke koji zapravo ne postoje ili uveličavamo mane koje imamo.
 
Radi se o emocionalnom poremećaju koji je vrlo značajan, zbog mogućih posledica koje sa sobom nosi. Često je povezan s poremećajima poput anoreksije i bulimije. Dakle, radi se o tome da realna slika i ona koju imamo o sebi nisu iste, što rezultira nesigurnošću i nezadovoljstvom vlastitim telom, jer ono ne ispunjava norme koje nam nameće društvo.
 
Osoba koja pati od ovog sindroma ne može da sagleda stvari objektivno i njena potreba da poboljša svoj izgled odlazi u ekstrem i u velikoj meri zavisi od mišljenja drugih.
 
Kako se boriti sa ovim sindromom?
 
Treba biti jako oprezan već kod prvih pokazatelja poremećaja, jer on vodi do depresije, sociofobije, a može biti čak i uzrok samoubistva.
 
Iz svih tih razloga nužna je pravovremena psihološka pomoć. Normalno je da dok gledate svoj odraz u ogledalu, primećujete svoje nedostatke. Takođe je normalno, do određene granice, da mane pokušavate da prikrijete i ublažite i samim tim da poboljšate svoj izgled koliko je to moguće. Ipak, kada nam fizički izgled postane opsesija, pa počnemo da se podvrgavamo brojnim estetskim zahvatima, ugrožavajući na taj način i zdravlje, vreme je da se zabrinemo i promenimo pogled na sebe.
 
Tekst u celini čitajte OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).