Kakav je uticaj blage fizičke aktivnosti na mozak?

Američko naučno istraživanje pokazalo je da i umerena fizička aktivnost može usporiti znakove starenja mozga.
Kakav je uticaj blage fizičke aktivnosti na mozak?
Foto: Pixabay
Ljudski mozak s godinama uobičajeno se smanjuje i njegov volumen smanjuje se oko 0,2 odsto godišnje do 60. godine života, a intenzivnije smanjivanje mozga povezano je s kognitivnim problemima, navodi tim Nikole Spartana s medicinskog fakulteta univerziteta Boston u časopisu JAMA Network Open.
 
Njihovo novo istraživanje sprovedeno na sredovečnim osobama otkrilo je da je svaki dodatni sat proveden u laganoj fizičkoj aktivnosti povezan s 0,22 odsto većim volumenom mozga. Provesti 10 do 19 minuta dnevno u umerenim fizičkim aktivnostima poput oštrijeg hoda povezano je s 0,29 odsto većim volumenom mozga u poređenju s manje od 10 minuta dnevno laganih aktivnosti.
 
Ti nivoi aktivnosti manji su od onog što se preporučuje kao minimum potreban za postizanje značajnih zdravstvenih dobrobiti. U preporukama se uobičajeno navodi da bi odrasle osobe trebalo nedeljno najmanje 150 minuta da provedu u umereno intenzivnim fizičkim aktivnostima (oko 21 minut dnevno), ili 75 minuta nedeljno intenzivnog vežbanja te najmanje 10.000 koraka dnevno.
 
U novom istraživanju osobe koje su prelazile najmanje 7.500 koraka dnevno imale su veći volumen mozga u odnosu na osobe koje su hodale manje od 7.500 koraka dnevno.
 
Naučnici procenjuju da je svaki dodatni sat lagane fizičke aktivnosti povezan s 1,1 godinom manje starenja mozga, iako upozoravaju da zbog mladosti ispitanika možda procene nisu tačne.
 
Takođe su uočili da veza između nivoa aktivnosti, broja koraka i volumena mozga nisu konzistentne, a male koristi sistemski su uočene tek kod najvećih nivoa napora.
 
Za potrebe istraživanja, naučnici su angažovali 2.354 sredovečnih dobrovoljaca kojima je merena potrošnja energije i broj koraka. Uz pomoć magnetske rezonance, procenjen je volumen njihovog mozga u odnosu na volumen lobanje.
 
“Ne bi trebalo da bude mnogo prostora u lobanji koji nije ispunjen moždanim tkivom. Ako vidimo mnogo praznog prostora to sugeriše da se mozak smanjio i to može biti povezano s demencijom”, kaže Spartano za Rojters.
 
Otkriće da je najmanji nivo fizičke aktivnosti povezan s manjim volumenom mozga čak i u srednjim godinama sugeriše "da neke odrasle osobe ulaze u starije godine s manjim volumenom mozga što ih dovodi u nepovoljniji položaj u pogledu održavanja ionako smanjenog moždanog tkiva", navodi se u radu.
 
Jakov Stern, profesor neuropsihologije na univerzitetu Kolumbija u Njujorku, koji nije bio uključen u istraživanje, ukazuje na to da je istraživanjem proučavana samo veza između fizičkih aktivnosti i volumena mozga, a ne i kognitivnih funkcija i rizika za demenciju. Napominje da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se to razjasnilo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.