Njujork ukinuo izuzeće od vakcinacije po verskoj osnovi

Poslanici u Skupštini Njujorka glasali su za ukidanje izuzimanja od programa vakcinacije u školama na osnovu veroispovesti.
Njujork ukinuo izuzeće od vakcinacije po verskoj osnovi
Foto: Pixabay
Posle usvajanja propisa došlo je do spora između pristalica pokreta protiv vakcinacija i poslanika. Većinu obolelih od boginja u Njujorku čine pripadnici zajednice ortodoksnih Jevreja. Od početka godine više od 1.000 ljudi u Americi obolelo je od boginja.
 
- Nije poznato da u Tori, Bibliji, Kuranu ili bilo kojoj drugoj verskoj literaturi piše nešto što ukazuje da se ne treba vakcinisati - rekao je poslanik iz Bronksa Džefri Dinovic, koji je autor nacrta zakona.
 
Guverner Njujorka Endrju Komo koji je potpisao zakon, samo nekoliko časova po usvajanju, naglasiio je da je "nauka kristalno jasna i da su vakcine bezbedne, efikasne i najbolji način za zaštitu dece".
 
Američke savezne države Kalifornija, Misisipi, Zapadna Virdžinija i Mejn su, takođe, zabranile izuzetke od programa vakcinacije za decu školskog uzrasta. Slični izuzeci prisutni su u preostalih 45 saveznih država, ali su poslanici u pojedinim već počeli da rade na njihovom uklanjanju.
 
Novi zakon daje učenicima vremenski rok da po dolasku u školu pokažu dokaz o vakcinaciji. Ukoliko nemaju dokaz može im biti onemogućen upis.
  • Andrija Šrek

    17.06.2019 09:43
    ...
    Sledeći evolutivni skok bi bio i obrazloženje u slučaju eventualnog pozivanja na "ljudska prava": "Vaše pravo da verujete u boga jeste Ustavom zagarantovano, ali u ovom slučaju pitanja javnog zdravlja nacije NEMA pravnu validnost, jer NIJE argumentovano zasnovano na naučnim činjenicama pošto, jelda, bog ne postoji."
  • Vlada

    16.06.2019 08:36
    @Autonomasch
    Problem je što nauka nije više nauka ako je prisilna, poput šerijatskog zakona. Isprani mozgovi misle da ako nauka ima osnova, da je odmah i istinita, dok običan narod plaća taj eksperiment svojim kvalitetom života.
  • Partizanka Mara

    15.06.2019 23:27
    Petrovaradine
    Briga ih šta piše na dolaru.
    I nisu antiteisti nego ateisti. Ali su antiidiotisti, pa, pričuvaj se.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.