FOTO: Hiperbarične komore poboljšavaju učinak i ubrzavaju oporavak kod sportista

Tretmani u hiperbaričnim komorama koji se koriste kao dodatak terapiji za različita oboljenja i podsticaj za podmlađivanje kože naročito su korisni za sportiste.

Naime, hiperbarična oksigenacija pomaže pri bržem oporavku organizma posle velikih fizičkih opterećenja, kada osoba dolazi u stanje relativne hipoksije, odnosno ima višak ugljen-dioksida, a manjak kiseonika.

Kad bi se čekalo da se organizam spontano oporavi potrebno je minimum jedan dan, a ponekad je za sportiste i to previše. Boravkom u komori, sportisti brže postaju spremni za nove treninge i takmičenja. Neke studije pokazuju da hiperbarične komore ubrzavaju oporavak za 33 odsto.

Povrede mogu da onesposobe sportiste na duže vreme. U zavisnosti od stepena povrede, preporučena terapija obično podrazumeva odmor. Istraživanja pokazuju da hiperbarična oksigenacija pomaže povređenom tkivu da upije mnogo više kiseonika nego što je to inače moguće, što dozvoljava kiseoniku da prodre duboko u krv, povećavajući cirkulaciju i ubrzavajući lečenje. Komora, tako, skraćuje oporavak od preloma kostiju, nošenje gipsa i imobilizacije za 30 odsto.

Pored toga komora može biti korisna za poboljšavanje sposobnosti i mentalnog fokusa. Više o prednostima oksibaričnih komora čitajte u našem prošlom tekstu OVDE.

U Srbiji su mnogi sportisti prepoznali ove benefite hiperbarične komore. Na listu posetilaca u Oxybaric centru u Novom Sadu upisali su se i atletičarka Milica Emini, džudistkinja Nadežda Petrović, basketaš Marko Ždero, bokser Geard Ajetović, vaterpolista Miloš Ćuk, košarkaš Branko Lazić, fudbaleri Vujadin Savić i Saša Ilić, kao i ceo UFC Family Fight Team.

"Oxybaric centar" nalazi se na adresi Resavska broj 2 na Limanu, a kako sve izgleda možete videti i pre nego što odete na 360° prezentaciji OVDE.

Na svaki plaćen tretman u ovoj komori, možete dobiti i jedan gratis. Za više informacija, možete pozvati 065/99 77 172 ili obratiti se na mejl oxibaricns@gmail.com.

 

 

 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.