SZO: Industrijska hrana za bebe prepuna šećera

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da industrijska hrana za bebe često sadrži suviše šećera i da su etikete često konfuzne, predlažući obnovu kriterijuma radi poboljšanja ishrane najmlađih.
SZO: Industrijska hrana za bebe prepuna šećera
Foto: Pixabay
"U oko pola ispitanih proizvoda, više od 30 odsto kalorija proizilazi iz čistog šećera i oko trećina proizvoda sadrže dodati šećer ili druge zaslađivače", saopšteno je iz evropskog ogranka Svetske zdravstvene organizacije.
 
Nalazi su doneti na osnovu ispitanih oko 8.000 proizvoda u više od 500 prodavnica između Beča, Sofije, Haife i Budimpešte od novembra 2017. do januara 2018. godine.
 
Povećan sadržaj šećera može da poveća rizik od gojaznosti ili karijesa, a rano izlaganje zašećerenim proizvodima stvara štetnu naklonost prema slatkoj hrani kasnije u životu, navodi SZO.
 
"Dobra ishrana u neonatalnom periodu i ranom detinjstvu je ključna da se osigura optimalni rast i razvoj deteta, i najbolji zdravstveni rezultati kasnije u životu", rekla je regionalna direktorka SZO za Evropu Suzana Jakab, navodi se u saopštenju.
 
SZO je 2018. godine upozorila na rast gojaznosti i preterane težine kod Evropljana koja preti da preokrene trend produženja životnog veka.
 
Konzumiranje slatkih napitaka uključujući voćne sokove može da dovede do tendencije da se napuste prehrambeni proizvodi bogatiji nutricijentima.
 
Oko trećina ispitanih proizvoda sadržao je šećer, koncentrisane voćne sokove ili druge zaslađivače koji ne bi trebalo da se dodaju hrani namenjenoj najmlađima. Između 18 i 57 odsto tih proizvoda imaju više od 30 odsto kalorija koji potiču od šećera, navodi SZO.
 
Studija je, takođe, pokazala da se prehrambeni proizvodi koji se smatraju neprikladnim prema preporukama Organizacije prodaju najmlađima.
 
Između 28 i 60 odsto proizvoda označeno je da odgovaraju bebama mlađim od šest meseci dok SZO preporučuje da se bebe hrane isključivo majčinim mlekom prvih šest meseci života i prema tome ni jedan proizvod ne treba da bude predstavljen da odgovara deci mlađoj od šest meseci, navodi se u izveštaju.
 
Da bi ohrabrio svoje članice da usvoje nove smernice, SZO je ažurirala preporuke.
 
Organizacija želi da se prestane sa reklamiranjem zamena za majčino mleko i preporučuje da se hrana za decu staru od šest meseci do dve godine zasniva na proizvodima bogatim hranljivim materijama i bude pripremljena kod kuće. Svi dodatni šećeri i zaslađivači treba da budu izbačeni iz hrane za bebe. Na etiketama na slatkim pićima, posebno voćnim sokovima i koncentrisanom mleku, kao i na slatkišima treba da stoji da ti proizvodi ne odgovaraju deci mlađoj od tri godine.
  • Andrija Šrek

    16.07.2019 10:39
    ...
    Sve je OK, osim, naravno vremena uvođenja nemlečne hrane, koja se, prema zvaničnim preporukama ESPGHAN-a, kod odojčadi uvodi između 4.5 i 5.5 meseci.
    Preporuke za isključivo dojenje do 6 meseci se odnose na nerazvijene i zemlje u razvoju, gde mi ne spadamo.
  • Pa

    15.07.2019 19:51
    Da
    Ništa to nije slučajno.
  • Novopecena mama

    15.07.2019 16:28
    Dojenje
    Takodje, lekari i patronazne sestre su nedovoljno obuceni o dojenju i SIGURNA sam da je mali procenat zena koje doje posledica losih saveta i pogresnih informacija dobijenih od medicinskih radnika. Drage mame, nemojte verovati u to kada vam lekar ili patronazna sestra kazu da uvedete ad mleko jer vam je dete gladno ako se budi nocu ili trpa ruke u usta, da nemate dovoljno mleka ako pumpicom ne mozete da ga izvucete, ako su vam grudi meke, mleko ne nadolazi. To su neistine koje oni pricaju iz neznanja. Ja sam imala srece da sam na vreme cula za zene koje se bave savetovanjem o dojenju i od jedne od njih dobila prave informacije zahvaljujuci kojima moja beba od 9 meseci i dalje sisa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.