Korisno dejstvo belog luka, bez neprijatnog mirisa

Lekovita svojstva belog luka poznata su hiljadama godina, graditelji piramida u Egiptu dobijali su ga za bolji radni učinak i smatra se da je on uzrok prvog štrajka u istoriji, jer su se robovi pobunili kada im je ukinut.
Korisno dejstvo belog luka, bez neprijatnog mirisa
Foto: Pixabay
Beli luk sadrži oko 200 aktivnih supstanci – minerala, vitamina, enzima, aminokiselina, između ostalog, i alicin.
 
"Njegovi aktivni sastojci deluju na ceo organizam, popravljaju cirkulaciju, funkciju srca, sprečavaju nastanak ateroskleroze, regulišu metabolizam masti, poboljšavaju varenje, a imaju i antimikrobno i antiparazitarno svojstvo i to zahvaljujući alicinu koji je prirodni antibiotik. Deluje na veliki broj bakterija (ešerihija koli, proteus, stafilokoka), deluje protiv herpes virusa, protiv kandide i jedne vrste dečije gliste", kaže doktorka Amalija Tarnocki. 
 
Način da imate korisno dejstvo belog luka bez bojazni da ćete mirisati na njega jesu dodaci ishrani. 
 
Novi preparat CaliVite international, Garlic Max, sadrži ekstrakt belog luka (1.000 mg po kapsuli). Preparat Garlic je jedan od prvih dodataka ishrani CaliVite international. Međutim, nova ispitivanja su pokazala da je za bolji efekat belog luka potrebna veća količina, pa je tako nastala nova, poboljšana formula koja je tri puta jača od prethodne. 
 
Ustanovljeno je da je beli luk efikasan kod 61 obolenja
 
"Najviše podataka ima o uticaju na kardiovaskularni sistem, jer širi krvne sudove pa time snižava krvni pritisak. Istraživanjima je potvrđeno da gornji (sistolni) pritisak smanjuje za 7 do 16 mm živinog stuba, a donji (dijastolni) za 5 do 9 mm. To je doprinos belog luka regulaciji povišenog krvnog pritiska, naravno uz propisanu terapiju", navodi dr Tarnocki. 
 
"Beli luk takođe popravlja cirkulaciju u srcu, u koronarnim krvnim sudovima, što popravlja snabdevenost srčanog mišića krvlju i kiseonikom i usporava ubrzan srčani rad. Sprečava slepljivanje trombocita, što je značajno u prevenciji tromboze, ali zbog toga dodatak ishrani sa belim lukom treba oprezno primenjivati kada neko uzima antikoagulantnu terapiju - varfarin, sintrom ili aspirin. Dokazano je da beli luk popravlja metabolizam masti, snižava holesterol i to čak za 7 do 29 mg/dl, pa se samim tim smanjuje i loš holesterol, povećava se zaštitni holesterol i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 10 do 15 odsto."
 
 
Pored ekstrakta belog luka, Garlic Max sadrži i 250 mg ekstrakta peršunovog lista. Peršun ima diuretski efekat, deluje na kamenac u bubrezima i u žučnoj kesi i rastapa ih, pospešuje rad bubrega, ima protivupalno dejstvo na bešiku, pospešuje apetit i varenje. Takođe, razblažuje šlajm, pa zahvaljujući i dejstvu belog luka protiv bakterija, ovaj preparat pomaže kod hroničnog bronhitisa. 
 
Garlic Max je prirodno sredstvo koje može biti dopuna terapije kod povišenog krvnog pritiska, srčane slabosti, može se preporučiti kod loše cirkulacije, poremećaja masti, slabosti imunog sistema, virusnih infekcija, kandidijaze, za pospešivanje rada bubrega i protiv kamenaca, ali treba voditi računa da ne smeju da ga koriste oni koji imaju nefritis.
 
"Ima još nekoliko stanja kada ne savetujemo korišćenje ovog preparata. Ne treba da ga uzimaju trudnice i dojilje, oni koji su na antikoagulantnoj terapiji, koji imaju akutni nefrotični sindrom, oni koji su alergični na beli luk i na ljiljan, a takođe ne treba ga koristiti neposredno pre i nakon operacije", kaže dr Tarnocki.
 
Svaka treća osoba starija od 60 godina pati od zatvora
 
CaliVita international je ove godine svojoj paleti proizvoda dodala još jedan novi dodatak ishrani. U pitanju je biljni laksativ EasyTime.
 
"Prva iskustva pokazuju da je veoma efikasan", navodi dr Tarnocki. 
 
Sastoji se od četiri manje poznate biljke. To su kaskara ili sveta kora, kasija (crna ribizla, indijska sena) koja raste na obroncima Himalaja, glukomanan (đavolji jezik) koji je Svetska zdravstvena organizacija proglasila jednom od 10 najdelotvornijih lekovitih biljaka, kao i kapsaicin (ekstrakt ljute papričice).
 
 
"Kaskara i glukomanan imaju osobinu da bubre u vodi, time povećavaju volumen stolice i na taj način stimulišu pokretljivost creva. Crna ribizla sadrži obilje vitamina, minerala, polifenola, kao i ljuta papričica i imaju umirujuće dejstvo na sluzokožu creva. Kombinacijom ove četiri biljke se postiže laksativni efekat, a preparat se može primeniti i za detoksikaciju." 
 
Opstipacija ili zatvor se veoma često javlja, smatra se da u celoj populaciji od toga pati do 26 odsto ljudi, a među starijima od 60 godina čak svaka treća osoba.
 
"Razloga ima jako puno i prvo treba dijagnostikovati zbog čega nastaje, a ova biljna formula EasyTime može da pomogne onima koji pate od ovog problema. Uzima se jedna tableta pre odlaska na spavanje i za šest do osam sati razvija svoje dejstvo. Napomena je da ga ne treba koristiti duže od dve nedelje. Savet za regulisanje stolice jeste da treba piti dosta vode, jesti hranu sa dosta vlakana i baviti se fizičkom aktivnošću", savetuje dr Tarnocki.
 
Informacije o svim proizvodima CaliVite international možete pronaći OVDE.
 
Celu emisiju "Zdravi sat" Radija 021 možete poslušati i na ovom mestu.
 

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.