Pileća supa pomaže kod prehlade: Istina ili mit?

Borite se s prehladom i vreme je za pileću supu. Ako je baka rekla da pomaže to bi moralo da bude tačno. Ili možda ne?
Pileća supa pomaže kod prehlade: Istina ili mit?
Foto: Pixabay
Kada krene kijavica, mnogi se kunu u tanjir supe ili u neki biljni čaj. Da li je to stvarno lek za prehladu?
 
Uprkos popularnom verovanju, nema dokaza da pileća supica zaista pomaže u borbi protiv prehlade. Laboratorijska ispitivanja naznačila su da možda ima neki protivupalni efekat, ali nedovoljno za naučni zaključak.
 
Pored toga ne postoji jedna "pileća supa". Univerzalnog recepta nema i svaka je drugačija.
 
Ali, pileća supa bez sumnje ima dve prednosti za sve prehlađene. Prvo, vruća je, a to pomaže protoku sluzi i cirkulaciji krvi. Od toga će vam biti nešto bolje. Drugo, dobra supa s mnogo povrća opskrbiće vas ključnim nutrijentima i energijom. To će u određenoj meri ubrzati oporavak, kažu stručnjaci.
 
Istovremeno, psihološka i fizička prijatnost koja se javlja pri konzumiranju tople pileće supe može imati i placebo efekat.
 
Većina supa sadrži sastojke bogate hranjivim materijama. "Bakina supa" sadrži više od pet vrsta povrća s visokim udelom vlakana, vitamina C i antioksidansa. Jedan tanjir pileće supe može pružiti dnevnu dozu hranjivih materija koje mogu podstaći imunološki sistem u borbi protiv simptoma prehlade.
 
Uz to, supa ne mora nužno biti domaća da bi imala ovakav efekat na prehlade. Mnoge gotove, čak i konzervisane supe, imaju isti učinak.
 
Kanadska dijetetičarka Lesli Bek kaže da se, prema studiji koju je 2000. godine sproveo Univerzitet u Nebraski, pokazalo da domaća pileća supa, koja sadrži pileće meso, puno povrća, peršun, šargarepu, luk, so i biber, sprečava aktivnost belih krvnih zrnaca koja uzrokuju upalu u uzorcima krvi dobrovoljaca. Verovalo se da upravo to uspeva da smanji protok sluzi i začepljen nos učiniti prohodnim.
 
Druga studija, obavljena 1978. otkrila je da ispijanje vruće pileće supe podstiče lučenje nazalnog sekreta kod 15 zdravih dobrovoljaca, što bi moglo doprineti prohodnosti "punog nosa". Ali, efekat je trajao samo 30 minuta, a ispijanje tople vode imalo je isto dejstvo, kaže Bek.
 
Ipak, po izveštaju UCLA iz 1998. pod nazivom "Kako se nositi sa astmom i alergijama", stoji da "pileća supa može poboljšati sposobnost sitnih nosnih dlačica da spreče ulazak zaraznih čestica u organizam". Isto važi i za čajeve. Osim potrebne hidratacije, nema drugih zdravstvenih koristi.
 
Postoje biljni napici koji imaju jasan zdravstveni efekat, ali oni zahtevaju određenu količinu i koncentraciju, a to ćete teško pronaći u prosečnoj kesici čaja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).