Ubuduće konsultacije s lekarima telefonom za osobe zaražene HIV-om

Osobama zaraženim HIV virusom i njihovim najbližima, od sada je dostupan besplatan telefonski broj 0800-40-40-44 preko kojeg mogu direktno da razgovaraju sa lekarima, stručnjacima za HIV i AIDS.
Ubuduće konsultacije s lekarima telefonom za osobe zaražene HIV-om
Foto: Pixabay
Pozivanjem tog broja građani mogu dobiti sve važne informacije o toku bolesti, lečenju i rizicima vezanim za HIV od lekara Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, svakog radnog dana - ponedeljkom i četvrtkom od 12 do 18 časova, a utorkom, sredom i petkom od 12 do 15 časova.
 
"Procenjuje se da oko 700 osoba u Srbiji zna da je HIV pozitivno ali se ne leči. Ovaj projekat je posvećen pre svega njima i njihovim najbližima kako bi im pružili mogućnost da saznaju sve što je važno za tok bolesti i pružimo im preko potrebnu podršku", rekla je lekarka Dubravka Salemović i dodala da će lekari, koji su veći deo karijere posvetili borbi protiv HIV-a, biti svakodnevno dostupni preko tog besplatnog broja.
 
Načelnik Odeljenja za HIV i AIDS Klinike za infektivne bolesti Jovan Ranin je rekao da u Srbiji ima oko 3.100 HIV pozitivnih građana, ali da se na žalost ne leče svi uprkos činjenici da su dostupne efikasne terapije.
 
"Te ljude je važno ohrabriti da se uključe u lečenje jer čak 87 odsto pacijenata koji prime HIV terapiju uspešno se leče, odnosno sada su HIV negativni u krvi. I dalje imaju HIV infekciju, ali je virus u tkivima, ne razmnožava se i nema štetne efekte. To znači da ne mogu dalje da prenesu infekciju i da ti ljudi koji nemaju HIV u krvi žive 50 godina kvalitetnim životom bez progresije AIDS. HIV terapija u Srbiji je uspešna i može pomoći ljudima koji žive sa HIV infekcijom", istakao je Ranin.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.