Šta se zaista dešava našem telu kada se prejedemo

Velika količina unetih kalorija za vreme praznika i slabija fizička aktivnost u zimskom periodu, neminovno ostavljaju posledice na naše zdravlje.
Šta se zaista dešava našem telu kada se prejedemo
Foto: Pixabay
Dijetetičarka Suzi Barel otkrila je šta hrana, vino i kolači čine našem telu i prilično će razočarati sve koji su nameravali da se opuste narednih dana.
 
Plitko disanje, povišen šećer u krvi, višak kilograma, čak i problemi u radu srca, samo su neke od posledica zbog kojih se možete osećati loše za vreme praznika.
 
Plitko disanje odmah posle jela
 
Po završetku obroka ponekad se dešava da osoba ne diše normalno, da je to disanje plitko. Suzi objašnjava da je to rezultat prepunog želuca koji vrši pritisak na dijafragmu i smanjuje kapacitet pluća.
 
"Zato je sedenje nakon obilnog jela najgora stvar koju možete da uradite vašem telu. Mnogo je bolja opcija da ustanete i malo prošetate", rekla je dijetetičarka Barel i dodala da 15 minuta lagane šetnje posle jela može da pospeši varenje hrane.
 
Umor i osećaj sličan mamurluku 30 minuta nakon obroka
 
Mnogi ljudi će osećati umor ili nešto poput mamurluka nakon obroka, jednom rečju - omamljeno.
 
"To se često događa zbog prebrzog konzumiranja hrane, pogotovo masnije od one koju inače jedete", pojasnila je Barel i dodala da zbog toga može doći do povećanog nivoa šećera u krvi, a to izaziva umor. "Jedite sporije i pokušajte da količinu hrane koju želite da pojedete rasporedite na dva dana", savetuje Barel.
 
Nadutost i neprijatan osećaj u predelu abdomena dva sata nakon jela
 
Sat do dva nakon obilnog obroka možete da osetite bol u predelu abdomena, kao i nadutost. Do toga dolazi kad hrana krene u probavni trakt.
 
"Ovi simptomi mogu da rezultiraju gojaznošću, pa nije čudno da nakon obilnog obroka dobijete kilogram do dva. Iako je to samo privremeno, nekim ljudima može biti teško da se oslobode tih par kilograma viška. Takođe, prejedanje vodi do povećanog unosa soli, što može da prouzrokuje zadržavanje vode", pojašnjava Barel.
 
Šta možete da uradite?
 
Da biste smanjili osetljivost na insulin, odradite 20 do 30 minuta vežbe ujutru, jedna je od preporuka dijetetičarke.
 
Drugo rešenje je da prošetate odmah nakon jela kako biste olakšali proces varenja hrane i ono što je veoma bitno, pravite pauze između zalogaja kako biste mozgu dali mogućnost da vam signalizira da ste siti i da je vreme da prestanete da jedete. 
  • ispravka

    29.12.2019 11:15
    Da biste povecali osetljvost tkiva na insulin, radite vezbe. Smanjena osetljivost je bolest.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).