Kreme sa kortikosteroidima ne štete deci

Mnogi roditelji brinu o potencijalnim opasnostima koje mogu nastati upotrebom lokalnih kortikosteroida, koji se koriste za lečenje ekcema njihove dece. Nova studija pokazuje da te kreme ne izazivaju značajne, negativne nuspojave.

Mnogi roditelji brinu o potencijalnim opasnostima koje mogu nastati upotrebom lokalnih kortikosteroida, koji se koriste za lečenje ekcema njihove dece. Nova studija pokazuje da te kreme ne izazivaju značajne, negativne nuspojave.

Ekcem je upala kože koja svrbi i najčešće se javlja kod odojčadi i dece . Mnogi roditelji strahuju da će lokalnim kortikosteroidima će "istanjiti kožu" svog deteta. Ovi strahovi često dovode do lošeg lečenja ekcema kod dece, piše LekarInfo.

Istraživači sa Univerziteta u Sidneju proučavali su 92 deteta, 70 su bili deo studijske grupe , a 22 su bili deo kontrolne grupe . Istraživači su dali instrukcije roditeljima da koriste dovoljno lokalne kortikosteroide da bi kontrolisali ekcem svoje dece, I potpuno ga izlečili. 22 deteta iz kontrolne grupe nije koristilo lokalne kortikosteroide.

Istražitelji nisu pronašli dokaze da kod dece koja koriste lokalne kortikosteroide dolazi do istanjenja kože, iako su koristili dovoljno lokalnih kortikosteroida da u potpunosti kontrolišu ekcem. Istraživači kažu da se ova deca nisu razlikovala od dece koja nisu koristili lokalne kortikosteroide.

" Naši rezultati pokazuju da normalno rutinsko korišćenje lokalnih kortikosteroida ne izaziva istanjenje kože, i roditelji treba da budu uvereni u to. Nadamo se da će im naš rad dati poverenje da koriste lokalne kortikoseroide bezbedno i efikasno . " izjavio je dr Gayle Fischer sa Univerziteta u Sidneju.

  • Biljana

    28.04.2011 09:06
    deluju na imuni sistem
    Ovaj tekst daje samo povrsnu informaciju, ali ocito je da se svakakvi tekstovi pisu i objavljuju. Cinjenica je da se koza nece istanjiti od kortikosteroida, ali su barem mogli napisati sta se hoce desiti. Kortikosteroidi deluju na imuni sistem i ne lece koznu bolest, nego je potiskuju dublje, zato se posle najcesce javljaju alergije i astme, ali na zalost iako je to dokazano o tome se malo prica zato sto farmaceutska industrija gura svoje lekove, a vase zdravlje...
  • mama

    27.04.2011 07:08
    molim pojasnjenje
    mislim da nije u redu da ovakve polovicne clanke objavljujete. sta se podrazumeva pod normalnim rutinskim koriscenjem?
  • mama

    27.04.2011 06:49
    kakva koža
    nije problem tanjenja kože nego šta dotična krema odradi imunom sistemu, kardiovaskularnom sistemu deteta
    koliko dugo treba osobi da izbaci iz sebe kortikosteroide koji samo ušuškaju simptome uguraju ih "dublje" i onda kao izlečen ekcem
    a onda kad se kasnije pojavi još jači i gori onda rade šta
    mažu deblji sloj kreme
    ha ha ha
    samo vi ovo poturajte zbunjenim mladim roditeljima da dobro natruju decu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?