Virus korona može da opstane i do devet dana na kontaminiranim površinama

Sve je veća zabrinutost zbog dužine preživljavanja virusa korona na kontaminiranim površinama, tako da je Kineska centralna banka preduzela mere da duboko očisti i čak uništi svoj novac, koji svakodnevno ide iz ruke u ruku, u nastojanju da obuzda virus.
Virus korona može da opstane i do devet dana na kontaminiranim površinama
Foto: Pixabay
Ne zna se tačno koliko dugo novi virus može da se zadržava na kontaminiranim površinama i predmetima koji mogu da zaraze ljude, ali istraživači se trude da pronađu moguće odgovore proučavanjem neuhvatljivog ponašanja drugih virusa korona.
 
Koronavirusi su velika grupa virusa koji su uobičajeni za životinje. U retkim slučajevima se mogu preneti sa životinja na ljude, kažu u američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti.
 
Zvaničnici ne znaju koja je životinja tačno izazvala trenutnu epidemiju novog koronavirusa u Vuhanu u Kini. Ali ranije studije ukazuju da su ljudi bili inficirani koronavirusom MERS, ili bliskoustočnim respiratornim sindromom, nakon kontakta sa kamilama, a naučnici su sumnjali da su vrste mačaka, cibetke, krive za SARS, koji je takođe težak akutni respiratorni sindrom.
 
Otkriveno je da ovi koronavirusi, poput SARS-a i MERS-a, mogu da opstanu na metalnim, staklenim ili plastičnim površinama i do devet dana ako ta površina nije bila dezinfikovana, pokazalo je istraživanje objavljeno početkom ovog meseca u "Journal of Hospital Infection".
 
Na koji način bi trebalo čistiti i dezinfikovati površine?
 
Čišćenje uobičajenim proizvodima za domaćinstvo može da pomogne, prema istraživanju, koje je takođe otkrilo da ljudski koronavirusi "mogu biti efikasno inaktivirani postupcima površinske dezinfekcije 62-71 postotnim etanolom, 0,5 postotnim vodonik-peroksidom, 0,1 postotnim natrijum-hipohloritom ili izbeljivačem, tako što ćete sredstvo ostaviti da deluje jedan minut".
 
Novo istraživanje uključilo je analizu 22 prethodno objavljene studije o koronavirusima, za koje se istraživači nadaju da bi mogle biti od pomoći kada je u pitanju bolje upoznavanje sa novim koronavirusom.
 
"Na osnovu trenutno dostupnih podataka, prevashodno bih se oslanjao na podatke korovirusa SARS-a, koji je najbliži rođak novom koronavirusu i to sa 80 odsto sličnosti. SARS koronavirus je mogao da preživi na površinama od pet minuta do devet dana ", rekao je dr Čarls Čiu, profesor infektologije na Univerzitetu Kalifornija u San Francisku, koji nije bio uključen u novu studiju.
 
"Međutim, vrlo je teško uzeti u razmatranje ove nalaze i primeniti ih na novi koronavirus zbog različitih sojeva i uslova životne sredine koji su testirani u različitim studijama, kao i nedostatka podataka o novom koronavirusu", rekao je profesor i dodao da je "potrebno više istraživanja koja uključuju kulturu novog koronavirusa da bi se utvrdilo koliko može da preživi na površinama".
 
Iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti kažu da se koronavirusi najčešće šire respiratornim kapljicama usled kijanja ili kašljanja, i da koronavirusi teško preživljavaju na površinama. Ima još mnogo toga što treba da se nauči o novom virusu nazvanom COVID-19.
 
"Moguće je da osoba dobije COVID-19 tako što će dodirnuti površinu ili predmet zaražen virusom, a zatim dodirnuti sopstvena usta, nos ili možda oči, ali ovo se ne smatra glavnim načinom širenja virusa", navodi se na sajtu Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).
  • Orwell Vegan

    23.02.2020 10:54
    @Nedodirljiv
    Virus nije proizveden, on je posledica naseg odnosa prema zivotinja kao i sve istale zaraze, a sve su dosle iz Carstva Zivotinja, sifilis, kuga, spanski grip itd, sve najgore. Vec se odavno cekalo na novu Osvetu Zivotinja, to su neminovni procesi u prirodi koja ne zeli ovakve ljude, mesozdere da trpi. Posle sledi ekonomski krah i glad, a rat je vec u toku i prosirice se na sve strane.
  • Nedodirljivi

    21.02.2020 22:41
    Da li su oni koji su proizveli i posejali dotični virus 100% sigurni da njih, ili njihove porodice, nikad ništa neće snaći u životu, da će doveka ostati nedodirljivi?
    Da li su to uopšte ljudi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.