Zbog buke pati 113 miliona Evropljana

Svaki peti Evropljanin izložen je zagađenju bukom, problemu koji bi u narednim godinama mogao da postane još veći zbog pojačanog drumskog saobraćaja i urbanizacije, objavila je Evropska agencija za životnu sredinu (EAŽS).
Zbog buke pati 113 miliona Evropljana
Foto: Pixabay
Agencija navodi da je trenutno dugoročno višim nivoima buke od drumskog saobraćaja u Evropi izloženo oko 113 miliona ljudi. 
 
Ubrzana stopa urbanog rasta znači da je sve veći broj ljudi izložen visokom nivou buke, uprkos naporima da se ona reguliše, stoji u izveštaju EAŽS pod nazivom "Environmental Noise in Europe - 2020".
 
Broj stanovnika Evrope izloženih visokom nivou buke uglavnom se nije menjao između 2012. i 2017, što znači da Evropa verovatno ne namerava da smanji zagađenje bukom u 2020. godini na nivo koji preporučuje Svetska zdravstvena organizacija (SZO).
 
Drumski saobraćaj se navodi kao glavni izvor zagađenja bukom u evropskim gradovima, a svaki dan gotovo 70 miliona Evropljana samo zbog drumskog saobraćaja izloženo je nivou buke koja prelazi 55 decibela. Prema preporuci Svetske zdravstvene organizacije, za kvalitetan noćni san stalna buka ne bi smela da prelazi 30 decibela, a pojedinačna buka 45 decibela. 
 
Nakon drumskog saobraćaja, ostali izvori zagađenja bukom su železnički saobraćaj, avioni, industrija i rekreativne aktivnosti. Buka od železničkog saobraćaja pogađa oko 22 miliona ljudi, dok ih je oko četiri miliona izloženo visokim nivoima buke od aviona, stoji u saopštenju agencije sa sedištem u Kopenhagenu.
 
Brojni stanovnici koji žive u gradskim sredinama buci su izloženi i tokom noći, a na zdravlje njih oko 20 miliona štetno utiče upravo buka drumskog saobraćaja.  
 
Izloženost populacije zagađenju bukom povezuje se s više zdravstvenih problema, među kojima su bolesti krvnih sudova, pa čak i opasnost od prerane ili nagle smrti.
 
Dugotrajna izloženost zagađenju bukom svake godine u Evropi uzrokuje oko 12.000 prevremenih smrti, upozorava agencija i dodaje da se godišnji trošak zagađenja bukom u Evropi procenjuje na oko 52 milijarde američkih dolara.
 
Ne treba zanemariti ni probleme sa sluhom poput tinitusa, psihičke probleme i stres, koji pogađaju deo gradskog stanovništva. Među ostalim problemima spominje se poremećaj sna, koji pogađa više od šest miliona ljudi. U izveštaju se navodi i da je kod dece koja su dugoročno izložena povećanom nivou buke uočena lošija sposobnost čitanja na školskoj nastavi. 
 
Među merama koje se preporučuju da bi se u gradovima smanjio nivo buke su zamena popločanih starijih puteva asfaltom, generalno bolje upravljanje drumskim saobraćajem i smanjenje ograničenja brzine na 30 kilometara na sat. Stanovnici treba da se podstiču na vožnju biciklom, šetnju ili korišćenje električnih vozila.
 
Ne treba zaboraviti ni to da buka štetno utiče na kvalitet življenja životinja. Neke među njima uspevaju da se prilagode životu u gradu, ali sve prisutnija buka mogla bi deo njih primorati da napuste uobičajena mesta parenja i hranjenja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.