Direktor berlinske laboratorije: Do kraja ove godine moraćemo biti vrlo oprezni i to neće biti normalan život

Dok ne bude vakcine protiv virusa korona život neće biti normalan, kaže za RSE profesor dr Andrej Trampuz, direktor laboratorije za istraživanje infektivnih bolesti na "Charité – Universitätsmedizin" u Berlinu, jednoj od najvećih univerzitetskih bolnica u Evropi.

On upozorava da ako bi se posle vrhunca pandemije otvorio prostor za normalan život, kao što je bio i ranije, onda bi ona opet buknula, jer je sada inficirano manje od jednog procenta svetskog stanovništva, što znači da ne postoji kolektivni imunitet.

"Moći će da se ide na posao ili okuplja u manjim grupama, ali većih događaja ove godine neće biti. I ovi manji skupovi će verovatno biti ili sa maskama ili sa distancom. Do kraja ove godine moraćemo biti vrlo oprezni i to neće biti normalan život", smatra doktor Trampuz. ​

Prema njegovim rečima, u ovoj pandemiji su naučene lekcije, pa će se svet bolje pripremiti za sledeću "koja će sigurno doći".

Povodom raznih teorija zavere, dr Trampuz ističe da nijedan čovek nije toliko inteligentan da napravi takav virus.

Kako je naveo u razgovoru za RSE do vrhunca pandemije u evropskim državama još nije došlo, osim u Italiji.

"To znači da će biti još gore, pa su zbog toga neophodne još intenzivnije mere kao bi se smanjio prenos virusa u populaciji. Vidimo nove infekcije svaki dan, tako će dve nedelje kasnije biti više pacijenata u bolnicama i deset odsto njih zahteva intenzivnu terapiju. To znači da će biti vrlo napeto još sigurno mesec dana", navodi dr Trampuz.

Ocenjuje da je smrtnost u Nemačkoj najniža zahvaljujući kvalitetnom zdravstvenom sistemu koji ima sve potrebne kapacitete.

Razgovor u celosti pročitajte na sajtu RSE.

  • Ko zna

    09.04.2020 23:45
    @Bns
    I mi smo imali istu situaciju u kuci i jos gomila njih oko nas. Ono nije bio grip, jer grip traje od 3 do 7 dana. Nismo prvi put bili bolesni, a nije prvi put ni da imam temperaturu preko 39. Mi smo se zalili na bolove u predelu bubrega i gusenje uz temperaturu, povracanje, malaksalost, proliv, produktivni kasalj i sekret iz nosa, izgubljena cula ukusa i mirisa... Mene je skoro izbacila iz hitne, imaju neki aparat za merenje rada pluca i je rekao 98-99%, a ja nisam mogla duboko da udahnem. U decijoj bolnici sprdali su se sa nama kada smo pitali da nije virus iz Kine stigao do nas. Rekli su nam da ce korona propasti ako dodje ovde.
  • /

    09.04.2020 20:44
    Iako nam naša država predstavlja da uspešnost borbe sa pandemijom zavisi od našeg samozatočeništva tokom dve po dve nedelje, sve zavisi od toka pandemije i u okolnim državama, EU, ... ostalim kontinentima).
    Samo nikako da shvatim da li kolektivni imunitet koji treba da štiti populaciju (fragilne, stare, koji su rizični za teške oblike infekcije) dok ne stigne vakcina, se stvara brže ili sporije uz ovakve mere izolacije.
  • mrva

    09.04.2020 20:30
    ako je normalan zivot ovo sto smo do sada (pre korone) imali... nikakav gubitak.
    truli kapitalizam, rast klasnih razlika, dalje bogaćenje bogatih, tlačenje siromašnih, sveopšta mržnja, rad do groba, obespravljen radnik, globalne tenzije, pretnje i ratovi, terorizam, seča šuma, istrebljivanje životinjskih vrsta, zagađivanje mora okeana i atmosfere, poremećeni sistemi vrednosti, odsustvo ljubavi među najbližima, u porodici pa čak i prema sebi, stres i nezadovoljstvo na ličnom planu...
    korona je, na kratko, ugrozila jednu iluziju koju zivi 99% ljudi. ali vratice se sve na staro jer covecanstvo nije na visem evolutivnom stadijumu za bolje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.