Pažljivo sa kremama protiv bora

Britanski dermatolozi zabrinuti su zbog rastućeg trenda među mladim ženama koje sve više koriste proizvode protiv starenja. Kreme napravljene za zrelu ili stariju kožu preteške su za mladu kožu. U najboljem slučaju zatvaraju pore i sprečavaju znojenje što dovodi do plikova, pa čak i izaziva pojavu bora.
Novo britansko istraživanje pokazalo je da trećina devojaka mlađih od 25 godina redovno koristi kreme protiv starenja kože, namenjenih ženama iznad 40 godina starosti.
"Ako pacijenti s ekcemom na koži koriste premasne kreme zbog zatvorenih pora ne mogu da se znoje. Zbog toga dolazi do pojave crvenih plikova i svraba. Tinejdžere, koji koriste teške proizvode, može zadesiti isti problem", objasnila je dermatolog dr Suzan Mejo iz londonske klinike "Kadogan".
Međutim, čak i ovo su tek privremeni simptomi blage infekcije koje može da ukloni antibiotik. Ono što posebno zabrinjava i stvara ozbiljne probleme su slučajevi kod kojih devojke koriste kreme s visokom koncentracijom sastojaka poput retinoida (derivata retinola) i AHA kiselina (alpha hydoxy acid compounds, kao što su glikolska i laktička kiselina), tvrdi dermatolog Nik Lov.
"Ovi su sastojci u kremama protiv starenja jer u osnovi ljušte gornje slojeve kože i ubrzavaju tempo obnove," objašnjava. Kod starije kože koristi od namernog oštećenja spoljnih slojeva nadmašuju negativnosti, jer ljuštenje ubrzava obnovu ćelija koja se s godinama usporava.
Međutim kod mlađe kože koja nije tako otporna, bezrazložno se narušava prirodna zaštitna funkcija kože.
Mlađa koža, posebno ona na obrazima može biti osetljivija od stare kože pa može lakše doći do pojave iritacija poput crvenila, svraba, ljuštenja...Ako su sretni, s prestankom korišćenja krema simptomi će nestati. No ako ne nestanu, biće potrebno potrošiti još novca kako bi se koža dovela u normalu.
No najviše zabrinjava dugoročno oštećenje zbog nestručnog korištenja retinoida i AHA kiselina.
"Ovi sastojci oštećuju spoljni sloj i pojačavaju fotoosetljivost zbog čega je koža daleko ranjivija na oštećenje od sunca što znači verojatniju pojavu pega, nejednaku pigmentaciju i bore," objašnjava dr Lov.
Tinejdžerima i mladim ženama koje se brinu zbog starenja kože dr Lov savetuje:"Jednostavno. Ne sunčajte se satima, ne pušite i svakodnevno koristite kreme za sunčanja koje imaju zaštiti faktor od najmanje 15 i koje sadrže i UVA zaštitu. Ovo će biti daleko delotvornije, nego korišćenje krema za trostruko stariju kožu."

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.