Preventivna vakcina za HIV

Grupa istraživača pri američkoj vojsci i tajlandske zdravstvene vlasti objavili su da su proizveli eksperimentalnu vakcinu, prvu u svetu koja u velikoj meri može da smanji opasnost od zaraze HIV virusom i side.
Više od 16,000 Tajlanđana je dobrovoljno učestvovalo u kliničkim probama vakcina za suzbijanje infekcije HIV i smanji količina tog virusa u krvi. Rezultati tog, do sada najvećeg istraživanja virusa side u svetu, pokazuju da rizik zaraze od HIV-a može da se smanji za 30 odsto. To je, uopšte uzevši, prva vakcina protiv HIV-a.

Dr Supačaji Rerks-Ngarm iz Ministarstva zdravlja tvrdi da rezultati predstavljaju pravi naučni prodor. U istraživanju polovini učesnika data je nova vakcina, a drugoj polovini su date lažne injekcije, odnosno placebo. Naučnici su potom pratili koliko je ljudi iz svake grupe zaraženo virusom side. Ustanovljeno je da je među onima koji su dobili vakcinu broj zaraženih za trećinu manji nego među onima koji su dobili placebo.

Medicinski stručnjaci pri američkoj vojsci, koja je sponozorisala pomenuta klinička ispitivanja, objašnjavaju da je otkriveni lek rezultat kombinacije dve vrste vakcina. Prema rečima ambasadora Sjedinjenih Država u Tajlandu, Erika Džona, uspešna kombinacija lekova uliva nadu da će na sličan način biti pronađene i druge efikasne vakcine.

"Otkriće potvrđuje koncept da se može doći do vakcine. Postignuti rezultat ovih kliničkih proba dokazuje da se kombinovanjem lekova može doći do efikasne vakcine. Smatram da je to bitan korak napred", kaže ambasador Džon.

U projektu su učestvovali tajlandsko ministarstvo zdravlja, grupa Globalna rešenja za infektivne bolesti i farmaceutska kompanja Sanofi Paster.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).