"Johnson & Johnson" vakcina proizvela snažan imuni odgovor i u ranijim fazama

Vakcina kompanije "Johnson & Johnson" koja je ušla u treću fazu kliničkiih ispitivanja na ljudima i u ranijim fazama pokazivala je dobre rezultate.

Rezultati kliničkog ispitivanja faze 1/2 pokazali su da se ona dobro podnosila i čini se da je čak i jedna doza proizvela snažan imunološki odgovor kod gotovo svih 800 učesnika, piše CNN.

Ispitivanje je obuhvatilo dve starosne grupe: od 18 do 55 godina i starije od 65 godina, a ispitivala se bezbednost i neželjeni efekte dve različite doze.

Prvi nalazi ispitivanja ukazivali su na to da vakcina izaziva imuni odgovor i da je dovoljno bezbedna za prelazak na viši nivo ispitivanja, što se nedavno i dogodilo.

Studija je postavljena na MedRkiv, ali još uvek nije pregledana ili objavljena u medicinskom časopisu.

Istraživači su otkrili da je 99 odsto učesnika starosti od 18 do 55 godina u obe grupe razvilo antitela protiv virusa 29 dana nakon vakcinacije.

Analizom je utvrđeno da su većina neželjenih efekata, poput groznice, glavobolje, umora, bolova u telu i bolova na mestu uboda, bili blagi i rešeni nakon nekoliko dana.

Neki od učesnika će dobiti i drugu injekciju vakcine u okviru ispitivanja.

Vakcina,  nazvana Ad26.COV2.S , koristi istu tehnologiju koja se koristi za "Johnson & Johnson" vakcine protiv ebole, zike i HIV-a.

Ispitivanje treće faze, koje je već započeto, ispitaće sigurnost i efikasnost jedne doze umesto do sada ispitivane dve doze protiv placeba kako bi se sprečio simptomatski kovid-19.

Ovo je jedino ispitivanje treće faze vakcine protiv kovida-19 u SAD koje testira jednu dozu vakcine.

  • Milos

    28.09.2020 22:55
    Hm
    Ovi ne mogu ni šampon da naprave, a kamoli vakcinu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).