Tvorac Fajzerove vakcine: Vraćamo se u normalu krajem 2021.

Život bi mogao da se vrati u normalu sledeće zime, rekao je danas tvorac Fajzerove vakcine protiv korone Ugur Šahin.
Profesor Šahin, jedan od osnivača i izvršni direktor BioNTeh kompanije, koja je takođe učestvovala u pravljenju vakcine, rekao je da bi vakcina mogla prepoloviti prenos virusa, što bi rezultiralo "dramatičnim smanjenjem" broja prijavljenih slučajeva.
 
Prošle nedelje Fajzer i BioNTeh su saopštili da je efikasnost njihove vakcine protiv korone nešto iznad 90 odsto, na osnovu istraživanja na 43.500 volontera koji su učestvovali u testovima.
 
Ostaje još izazova pre nego što vakcina dođe do stanovništva, ali se pretpostavlja da bi trebalo da bude u upotrebi pre kraja godine, dodaje CNBC njuz.
 
"Ova zima će biti teška. Zato, nećemo primetiti veliku korist od vakcine ove zime. Ukoliko se nastavi sve po planu, počećemo da isporučujemo vakcinu do kraja godine i početkom 2021. Naš cilj je da isporučimo više od 300 miliona doza do aprila i tada će već početi da se oseća efekat", rekao je Šahin.
 
Dodao je da je "apsolutno neophodno" da se završi sa imunizacijom čovečanstva pre sledeće jeseni.
 
"Siguran sam da će se to desiti, jer nam brojne farmaceutske kuće pomažu da, kada dođe vreme, izvršimo isporuku, kako bismo imali normalnu sledeću zimu", zaključio je Šahin.
  • Aca

    17.11.2020 19:19
    Prvo nije on tvorac, nego veliki tim od nekoliko desetina ljudi, a ovaj se forsira sa pricom - 'eto vidite kako su turski migranti u Nemackoj jako korisni'. A drugo, to sta ce biti 2021. niko na svetu ne zna, svi mozemo da nagadjamo...
  • @Tina

    17.11.2020 07:55
    Tino, kraljice. Kad ne znam jel neko samo lud ili koristi prefinjen sarkazam, moram da se poklonim.
  • Petar

    17.11.2020 07:46
    Jedan Hitler je bio previše
    Prema anketi penzioneri su prvi da dobiju vakcinu, a za njima POLITIČARI? Ha ha ha ono, ništa deca, ništa prosvetari, medicinari...isključivi vladari i glasači. Đavo u Paklu ne bi smislio ovakav sistem koji imamo u Srbiji danas...i đavo izgleda naivno spram ovoga izroda ovde.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?