Dmitrijev: Imunitet od ruske vakcine traje najmanje dve godine

Direktor Ruskog direktnog investicionog fonda (RDIF) Kiril Dmitrijev izjavio je da "trenutni sporazum" koji je sa tim fondom potpisala Vlada Srbije predviđa snabdevanje zemlje sa dva miliona doza vakcine "Sputnjik V".
"Reč je o vakcini koja se daje u dve doze, što znači da će to biti dovoljno za imunizaciju milion ljudi. Prva serija je isporučena neposredno pre Nove godine", rekao je Dmitrijev za Politiku.
 
On je naveo da je rano reći koliko dugo će vakcina štititi, ali da se na osnovu eksperimentalnih podataka očekuje se da će "Sputnjik V" dati najmanje dve godine imuniteta.
 
Kako je naveo, postoje dve vrste vakcine "Sputnjik V" - tečna i liofilizovana.
 
"Tečna, koja treba da se čuva na minus 18 stepeni Celzijusa i takozvana liofilizovana koja se čuva na temperaturi od dva do osam stepeni Celzijusa. Ovo se poredi sa temperaturom od minus 70 stepeni Celzijusovih na kojoj treba čuvati neke druge vakcine", naveo je Dmitrijev.
 
Prema njegovim rečima, liofilizovani oblik razvijen je posebno za transport vakcije na udaljena, teško pristupačna mesta sa ograničenim pristupom savremenoj medicinskoj infrastrukturi.
 
Kako je rekao, od kako je u Rusiji u decembru počeo program masovne vakcinacije, više od milion ljudi je vakcinisano, i taj broj trebalo bi znatno da poraste u narednim nedeljama i mesecima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).