Skoro trećina preminulih od kovida imala dijabetes

Dijabetološki savez Srbije saopštio je da je gotovo trećina preminulih od virusa korona imala dijabestes i podsetio da su od samog početka pandemije osobe obolele od dijabetesa označene kao vrlo rizična grupa za razvoj teške kliničke slike.
Skoro trećina preminulih od kovida imala dijabetes
Foto: Pixabay
Naročito su u riziku one osobe koje uz loše regulisan nivo šećara u krvi imaju i pridružene bolesti, poput kardiovaskularnih i bubrežnih oboljenja.
 
Sa druge strane, osobe koje nemaju komplikacije i čiji je nivo šećera u krvi dobro regulisan, nemaju veći rizik od razvoja težih oblika virusa korona od opšte populacije.
 
Povećan rizik od teških formi bolesti potvrđuju i rezultati mnogobrojnih studija iz zemalja koje su bile teško pogođene ovim virusom.
 
Tako je na primer u Italiji 35,5 odsto pacijenata koji su preminuli od kovida-19 imalo dijabetes, u SAD-u je 32 odsto pacijenata primljenih na intenzivnu negu imalo šećernu bolest, a u Kini 22 odsto pacijenata koji su preminuli imalo je hronično povišen šećer u krvi. Situacija u Velikoj Britaniji je bila takva da je 33 odsto svih smrtnih ishoda kod hospitalizovanih pacijenata bilo povezano sa dijabetesom.
 
Predsednik Dijabetološkog saveza Srbije Aleksandar Opačić kaže da je dijabetes kompleksna, ozbiljna i opasna bolest koja ne boli i ljudi zato upadaju u "zamku" i zanemaruju terapiju i zdrav stil života koji je važan kod dijabetesa tipa 2.
 
"Na sve to utiče i kompleksnost terapije, jer oboleli od dijabetesa tip 2 često imaju i bolesti srca, pridružene su i druge bolesti, pa osoba dnevno mora da popije par tableta, a odavno se u Evropi koriste savremeni lekovi gde praktično jedna tableta može da zameni tri, četiri, da dobro reguliše šećer, smanji krvni pritisak i spreči komplikacije", navodi Opačić.
 
I zato kada govorimo o terapiji kod dijabetesa tip 2, dodaje, definitivno je da kaskamo kada je u pitanju inovativna terapija, koja se već šest godina koristi širom Evrope.
 
"Međutim sve nas je obradovala najava direktorke RFZO-a da će u najskorije vreme staviti savremene lekove za dijabetes na pozitivnu listu", ističe Opačić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).