Vitamin C i cink ne pomažu kovid pacijentima?

Vitamin C i cink nisu od koristi pacijentima sa koronavirusom, saopštio je tim klinike u Klivlendu.
Vitamin C i cink ne pomažu kovid pacijentima?
Foto: Pixabay
Njihovo istraživanje je prva velika studija koja se bavi popularnim suplementima, datim pod medicinskim nadzorom, i otkrila je da čak i velike doze ne pomažu pacijentima da se oporave od kovida-19, piše CNN.
 
Tim zdravstvenog sistema klinike Klivlend nasumično je odredio 214 pacijenata da uzimaju različite doze askorbinske kiseline, poznate kao vitamin C i cinka, između aprila i oktobra prošle godine.
 
"U ovom randomiziranom kliničkom ispitivanju ambulantnih pacijenata kojima je dijagnostikovana infekcija SARS-CoV-2, lečenje visokim dozama cink glukonata, askorbinske kiseline ili kombinacije dva dodatka nije značajno smanjilo trajanje simptoma u poređenju sa standardnom negom", napisao je tim u časopisu "JAMA Network Open".
 
Većina potrošača askorbinske kiseline (vitamina C) i cinka uzima znatno niže doze ovih dodataka, pa pokazivanje da čak i velike doze askorbinske kiseline i cinka nisu imale koristi ukazuje na očigledan nedostatak efikasnosti, napisali su dr Milind Desai sa klinike u Klivlendu i negove kolege.
 
Pokazano je da cink u velikim dozama izaziva metalni ukus, suva usta i gastrointestinalnu netoleranciju. Askorbinska kiselina može da prouzrokuje gastrointestinalnu netoleranciju, a u sadašnjoj studiji značajno veći procenat pacijenata u podskupinama askorbinske kiseline prijavio je neželjene efekte, uključujući mučninu, dijareju i grčeve u stomaku, navodi se u studiji.
  • Dragan

    13.02.2021 18:12
    Ah
    Probajte koktel prof dr Nestorović-rakija,beli luk,aspirin.
  • mama

    13.02.2021 12:51
    Zar nisu i ranija istrazivanja pokazala da kod infekcija suplementi pomazu samo ako se uzimaju u ranoj fazi, tj. pre nego što se bolest razvije (ono što kažu kad vas lomi)?
  • E da ali..,

    13.02.2021 12:27
    I te kako pomazu kad se uzmaju preventivno.
    Kad je bolest vec prilicno razvijena ne pomazu.
    Bezvezno istrazivanje, jedno od onih po principu da se uzmu grantovi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.