Rezultati istraživanja: Vakcine efikasne kod trudnica i dojilja

Vakcine protiv korona virusa proizvođača Fajzer/Biontek i Moderna efikasne su kod trudnica i dojilja koje mogu preneti antitela na novorođenčad, pokazuju rezultati istraživanja objavljeni u američkom časopisu "American Journal of Obstetrics and Gynecology".
Rezultati istraživanja: Vakcine efikasne kod trudnica i dojilja
Foto: Pixabay
Naučnici iz bolnica Masačusets Dženeral, instituta Ragon pri MGH, univerziteta MIT i Harvarda proučili su 131 ženu vakcinisanu Fajzer/Biontek ili Moderninom vakcinom, prenosi CNN, a među njima su 84 trudnice, 31 dojilja, a 16 njih nije bilo trudno.
 
Njihovi uzorci prikupljeni su od 17. decembra 2020. godine do 2. marta. Nivoi antitela, čiji je nastanak podstaknut vakcinacijom, bio je podjednak kod trudnica i dojilja, kao i kod žena koje nisu bile trudne, prenosi Hina. Tim je istakao da je nivo antitela nakon vakcinacije bio "upečatljivo veći" u odnosu na antitela stvorena posle zaraze korona virusom tokom trudnoće.
 
Čini se da te vakcine deluju izuzetno efikasno kod tih žena, rekla je jedna od naučnica Galit Alter, profesorka na institutu Ragon. Tim je utvrdio da su žene "prosledile" zaštitna antitela svojim bebama, a koja su izmerena u majčinom mleku i posteljici.
 
Ispitanice su koristile sistem Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti za prijavu nuspojava na vakcinaciju. Alter kaže da nema dokaza da je u toj grupi žena bilo više nuspojava ili intenzivnijih nuspojava u odnosu na opštu populaciju.
  • 89

    27.03.2021 09:31
    (Ne)mislioci
    @Blagoje, bolje da uradis protest protiv nezrelih i iracionalnih misli u svojoj glavi
  • Dragan.

    26.03.2021 22:33
    NIKAKO
    Niti je bezbedna niti je efikasna.
  • 021

    26.03.2021 21:53
    Trudnica i dojilja ce biti prijavljeno koliko i studenata. Samo cekaju da prime vakcinu. Kako da ne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?