Izumljen test krvi koji može da pokaže koliko ste depresivni

Naučnici su razvili novi test krvi koji analizira biomarkere povezane s poremećajima raspoloženja, koji bi mogao biti prekretnica u načinu dijagnostikovanja i lečenja depresije i bipolarnog poremećaja.
Izumljen test krvi koji može da pokaže koliko ste depresivni
Foto: Pixabay
Iako se za depresiju zna već vekovima i od nje boluju stotine miliona ljudi širom sveta, tradicionalna dijagnoza i dalje zavisi od kliničkih procena lekara, psihologa i psihijatara.
 
Stručnjaci su u novom istraživanju identifikovali 26 biomarkera u krvi pacijenata koji su varijabilno povezani s učestalošću poremećaja raspoloženja, uključujući depresiju, bipolarni poremećaj i manije.
 
"Biomarkeri mogu biti važan alat kod onih poremećaja kod kojih subjektivna percepcija pojedinca ili klinički utisak zdravstvenog radnika nisu u potpunosti pouzdani", rekao je psihijatar Aleksander B. Nikulesku sa Univerziteta Indijana. "Ovi testovi krvi mogu otvoriti vrata preciznom i objektivnom praćenju reakcije na lečenje."
 
Naučnici su na ovoj studiji radili četiri godine i posmatrali su stotine pacijenata u Medicinskom centru Ričard L. Roudbuš i sprovodili niz testova za identifikaciju biomarkera ekspresije gena koji bi mogli biti povezani s poremećajima raspoloženja, piše Science Alert.
 
Uzimali su krv onim pacijentima s depresijom koji su pristali da učestvuju u istraživanju tokom svih sastanaka sa svojim psihijatrom i pratili njihovu promenu raspoloženja. Zatim su uporedili te uzorke krvi s bazom podataka prikupljenih iz 1.600 studija o ljudskoj genetici, ekspresiji gena i ekspresiji proteina i identifikovali 26 biomarkera koji bi mogli biti povezani s depresijom i sličnim oboljenjima.
 
U završnoj fazi istraživanja su na drugoj grupi psihijatrijskih pacijenata pokušali da utvrde da li putem tih 26 biomarkera mogu da odrede njihovo raspoloženje, depresiju i maniju. Ustanovili su da je 12 biomarkera bilo jako povezano s depresijom, šest s bipolarnim poremećajem, a dva s manijom.
 
Iako se za sada radi o naučno potvrđenom konceptu i nije poznato kada bi ovaj test mogao ući u široku upotrebu, naučnici se nadaju da će njihovi rezultati uveriti psihijatrijsku zajednicu da precizna medicinska dijagnostika može imati svoju ulogu u dijagnozi i lečenju depresije.
 
"Ovo je naš pokušaj da psihijatriju iz 19. veka prebacimo u 21. vek", rekao je Nikulesku.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.