Rekordna godina po broju pušača, žene u Srbiji treće u svetu

Pušenje je u 2019. godini bilo uzrok smrti gotovo osam miliona ljudi širom sveta, a broj pušača dostigao je neslavni rekord od 1,1 milijarde.
Rekordna godina po broju pušača, žene u Srbiji treće u svetu
Foto: Pixabay
Mnogo pušača ima i u Srbiji - prema novoj Lansetovoj studiji, po procentu žena pušača, ispred naše zemlje nalaze se samo Grenland i Nauru. Osim toga, dostignuta je rodna ravnopravnost među pušačima u Srbiji, zabeležena još samo u Švedskoj i na Islandu.
 
U studiji koju je objavio Lanset navodi se da u Srbiji ima 37,8 odsto žena pušača, a veći procenat zabeležen je samo na Grenlandu i Nauruu, zemljama koje imaju mnogo manje stanovnika.
 
Uprkos svojoj velikoj površini, na Grenlandu živi oko 50.000 stanovnika, dok u ostrvskoj državi Nauruu živi nešto više od 12.000 stanovnika.
 
Kada je reč o odnosu pušača prema polu, mala je razlika u procentima između muškaraca i žena pušača u Srbiji. Cigare redovno konzumira 38,8 odsto muškaraca, što je za samo jedan procenat više u odnosu na žene.
 
Veći procenat žena pušača zabeležen je samo u Švedskoj, gde je registrovano 14,4 odsto žena naspram 12,4 procenata muškaraca koji puše. Nešto je manja razlika na Islandu - puši 15,8 odsto muškaraca, a 15,1 odsto žena.
 
Visok procenat pušača beleži se i u zemljama okruženja. U Hrvatskoj puši 39,1 odsto muškaraca, a procenat žena pušača nalazi se na 32,6; u BiH je 45,1 odsto muškaraca pušača, a žene su na 30,5 procenata.
 
U Crnoj Gori je zabeleženo 37,5 odsto muškaraca pušača naspram 32,7 procenata žena, dok je u Severnoj Makedoniji taj procenat 47,1 prema 31 odsto u korist muškaraca. U Sloveniji puši 29,8 odsto muškaraca i 24,8 procenata žena. 
 
U studiji se navodi da su napori da se smanji broj pušača bez uticaja zbog toga što se broj stanovnika na planeti povećao od 1990. godine i da bi vlade morale da utiču na smanjenje broja pušača među mladima, koji su podložni zavisnosti.    
  • Veki

    15.01.2022 13:43
    Veki92@gmail.com
    Rano se pocne, nema zabrane. Ja sam pocela u 16 godina. Prvo se malo krila onda svaki odmor pusila, cak I na malom barem pola cigare, kasnije I kuci pred mojima. U trecoj srednje pusila kutiju na dan. Danas purnjam I dalje smucila sam se I deci I muzu, ali ne mogu bez cigarete. Zivot izlomio, stres nekada ustanem nocu I ispusim. Pocela sam da pusim I u kolima, dok kuvam jednom recju kad god mogu palim. Desi se cesto palim jednu na drugu.
  • gradjaninX

    29.05.2021 20:17
    Kod nas se pusenje uveliko propagira i reklamira. Ne na televiziji, ali po radnjama, pumpama i td. To znaci da je Vlastima ove zemlje pusenje SUPER!!! Da nije, ne bi ona klinka od 16 meni nudila da probam cigarete dok placam benzin.
  • pa u Srbiji

    28.05.2021 15:26
    GLAVNI krivac
    za to je krizni štab da im imena ne pominjem-ja nisam pušio 12 godina ali zbog glupavog štaba i njegovih mera propušio....nisam dobio koronu ali rak mi ne gine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.