Šta smo naučili tokom pandemije korona virusa?

Tokom pandemije kovida-19, između ostalog, potvrđen je značaj korišćenja dodataka ishrani.
Šta smo naučili tokom pandemije korona virusa?
Foto: Pixabay
Korona virus nas prati oko godinu i po dana i svakako da je u početku pandemije bilo lutanja u prepoznavanju simptoma bolesti, lečenju i preventivnim merama koje je trebalo preduzimati, kaže pulmolog Stevan Somborac.
 
Kako opisuje, simptomi kod bolesnika bili su različiti. Najčešći su bili: glavobolja, groznica, povišena temperatura, bolovi u mišićima, opšta malaksalost, kašalj, bolovi u grlu i, ono što je bilo novo, čest gubitak čula mirisa i ukusa. To su bili lakši simptomi.
 
U težim slučajevima, uz prethodne simptome, javljao bi se i nedostatak vazduha, osećaj tesnog grudnog koša, praćen salvama kašlja i upale pluća koje su u jednom broju slučajeva dovodile do teških komplikacija, pa i smrti. Česta pojava je pojačano zgrušavanje krvi sa posledičnim trombozama i njihovim komplikacijama.
 
"Ustanovilo se i da se radi o sistemskom oboljenju, odnosno o bolesti koja ne samo da zahvata disajne organe, nego oboleva i srčano-sudovni sistem, zglobno-mišićni sistem, organi za varenje, dok u krvi dolazi do povećanja broja belih krvnih zrnaca i pojave ugrušaka. Novost za nas su bile i pojave psihičkih promena, ali one srećom nisu tako česte", navodi dr Somborac.
 
Između ostalog, ističe, svi su naučili značaj korišćenja dodataka ishrani:
 
"U terapiji su, pored antibiotika, kortikosteroida i kiseoničke terapije, primenjivani i suplementi. Suplementi su konačno zauzeli svoje pravo mesto u prevenciji, lečenju i oporavku od bolesti. Konačno je i skepticima postalo jasno da su vitamini, minerali i drugi biljni dodaci ishrani od bitne važnosti za potporu imunom sistemu. Bukvalno, nema pacijenta kome i nakon lečenja nije preporučen vitamin D3, C vitamin, cink, magnezijum itd." 
 
Naš sagovornik navodi da oporavak od kovid infekcije, vreme je to pokazalo, dugo traje, sa recidivima, odnosno povratkom simptoma mesecima nakon izlečenja infekcije. Rekonvalescencija je, po trajanju, težini simptoma i komplikacijama - ostavljanju ožiljnih promena na plućima, krvnim sudovima, srcu i mišićima, potpuno individualna.
 
Dodaje da su pacijenti čiji je imuni sistem bio spreman za susret sa infekcijom imali blaže simptome, dok su oni čiji je imuni sistem davao preterani odgovor i stvarao takozvanu citokinsku oluju imali teže simptome, kao i oni čiji je imunitet bio oslabljen.
 
"Značaj suplementacije pokazuje i pojava velikog broja proizvođača i ponuđača dodataka ishrani. U Srbiji je do sada registrovano više od 100 razlčitih 'firmi' koje nude suplemente, a mnoge od njih nemaju ni tradiciju ni sertifikate o validnosti i kvalitetu svojih proizvoda. CaliVita international nije jedna od tih 'pečurka firmi'. Spada u one proizvođače i distributere suplemenata koji imaju tradiciju i to 30 godina, praćenu dokazima o poreklu sastojaka, njihovom kvalitetu i načinu proizvodnje", kaže dr Somborac.
 
 
Jedan od suplemenata korisnih kod ovakvih infekcija je "Immunvirex"
 
"On je direktni naslednik 'Viraga', a razvijen je za prevenciju, lečenje i oporavak od virusnih oboljenja, pa i kovida-19. Sadrži D vitamin, cink, kvercetin, bioperin, kudžu voće, laktobacilus ramnozus i beta glukan. Beta glukan u stvari zauzima prvo mesto u suplementima za podizanje imunog sistema. Spada u grupu složenih šećera, dobijen je iz jedne vrste gljive bukovače iz Azije. Sama gljiva sadrži vitamine C, D i B grupe, minerale kalcijum, bakar, hrom, cink i biljna vlakna. 
 
Sastav ovog suplementa ukazuje na jako antioksidativno delovanje. Sprečava i usađivanje virusa na opnu naših ćelija i kasnije njegov prodor i razmnožavanje. Takođe, smanjuje citokinsku oluju, dobro deluje protiv upale i smanjuje stvaranje ugrušaka krvi.
 
Kada je u pitanju acidofilus ramnozus, ovaj probiotik je u ovom slučaju veoma bitan jer je ova infekcija lečena antibioticima."
 
 
Sledeći suplement je "Lodoc", odnosno "Low deuterium oxy crystal": 
 
"Ovaj suplement, u vodi koja je magnetno obrađena, ima oko 350.000 molekula kiseonika na milion jedinica vode. Niski sadržaj deuterijuma, odnosno teške vode, pomaže obnavljanju normalnih ćelijskih funkcija i smanjenju učestalosti pojave oštećenih i tumorskih ćelija. Znamo da naše telo sadrži oko 6% te teške vode ili deuterijuma, a u ovoj vodi ga ima samo 3%.
 
Stabilizovani kiseonik ima snažno detoksikujuće dejstvo i doprinosi povećanoj iskoristljivosti esencijalnih minerala, vitamina i lekovitih biljaka. Takođe, sprečava rast patogena, odnosno mikroorganizama. Magnetski strukturisana voda doprinosi alkalizaciji našeg organizma i održavanju dobrog imunog sistema." 
 
 
"Noni organic" 
 
"Nezaobilazan je u svim situacijama kada nam je potrebna potpora. Skopoletin, damnakantal, prokseronin, bogatstvo aminokiselina - sadrži 28 aminokiselina, od kojih su 10 esencijalne, bogatstvo vitamina, minerala i biljnih vlakana, preporučuju ovaj ekstrakt biljke morinde citrifolije za očuvanje našeg zdravlja."
 
Informacije o svim proizvodima CaliVite international možete pronaći OVDE, a savete lekara možete dobiti u njihovom savetovalištu.
 
Celu emisiju "Zdravi sat" Radija 021 možete poslušati i na ovom mestu.
 

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.