"Džonson i Džonson" povlači sprejeve za sunčanje zbog kancerogenog sastojka

Američka kompanija "Džonson i Džonson" dobrovoljno će povući sa tržišta pet sprejeva za zaštitu od sunca marke Neutrogena i Avino nakon što je u nekim uzorcima otkrila hemikaliju koja uzrokuje rak.
"Džonson i Džonson" povlači sprejeve za sunčanje zbog kancerogenog sastojka
Foto: Pixabay
Reč je o četiri aerosol proizvoda za zaštitu od sunca brenda Neutrogena - "Beach Defense", "Cool Dry Sport", "Invisible Daily Defense" i "Ultra Sheer", i o spreju "Protect+Refresh" marke Avino, prenosi Rojters.
 
"Džonson i Džonson" je saopštio je da bi potrošači trebalo da prekinu korišćenje tih proizvoda i da ih bace, pošto su u internim ispitivanjima utvrđeni niski nivoi benzena u nekim uzorcima.
 
Kompanija je obavestila distributere i trgovce da obustave prodaju tih proizvoda i da organizuju njihovo vraćanje "iz razloga predostrožnosti".
 
Benzen je klasifikovan kao humani kancerogen, supstanca koja potencijalno može da izazove kancer u zavisnosti od nivoa i obima izloženosti kože tom sastojku.
 
Ova američka firma je dodala da benzen nije supstanca koja ulazi u sastav njenih proizvoda za zaštitu od sunca i da istražuje uzrok kontaminacije njenih proizvoda tim sastojkom.
 
U saopštenju se takođe navodi da se ne očekuje da bi svakodnevno izlaganje količinama benzena, koje su u ispitivanjima utvrđene u ovim sprejevima za zaštitu od sunca, moglo da izazove štetne posledice po zdravlje.
 
Potrošačima je preporučeno da kontaktiraju svog lekara ili zdravstvenog radnika ako imaju bilo kakve nedoumice, pitanja ili ako su osetili bilo kakve probleme koji se odnose na upotrebu navedenih proizvoda.
  • Oko Grom

    16.07.2021 22:45
    Komedija
    Jesu se kleli za svoje proizvode ,a ameri propala investicija postali ko kina proizvodi dva dana i baci , jus_10 bog za sve države... Svijeta !
  • oni od kad

    15.07.2021 21:22
    su se pojavili, stalno
    neki problemi sa tom firmom, sećam se i šampona za decu, ugrušaka s vakcinom i povlačenja iz upotrebe iste u Americi istina kratkotrajno, sad ovo...
  • Ndjska

    15.07.2021 15:56
    Sad će se pojaviti kod nas i u drugim zemljama trećeg sveta i to po akcijskim ponudama, ovde me seci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.