Šest pacijenata dobilo veštačko srce

Francuska laboratorija Karma saopštila je da je veštačko srce ugrađeno do sada šest puta, kod dvoje pacijenata u Italiji i kod četvoro u Nemačkoj.
Šest pacijenata dobilo veštačko srce
Foto: Pixabay
Laboratorija je od svog osnivanja 2008, prvu prodaju veštačkog srca saopštila u julu. Tada je jednom pacijentu veštačko srce ugradio tim kardiologa u bolnici u Napulju.
 
"Vrlo pozitivne povratne informacije o ugradnji veštačkog srca Aeson, kako u komercijalnom kontekstu tako i u kliničkim ispitivanjima, učvršćuju nas u uverenju da uređaj predstavlja stvarnu alternativu transplantaciji srca", rekao je izvršni direkor kompanije Karma Stefan Pija.
 
On je dodao da se očekuje da desetak evropskih centara, uglavnom u Nemačkoj, bude komercijalno aktivno do kraja 2021. kada je reč o ugradnji veštačkog srca.
 
Francuska laboratorija je 2020. godine dobila dozvolu za prodaju svog proizvoda u Evropi i to pacijentima koji čekaju transplantaciju srca.
 
Ranije je navedeno da proteza ima 900 grama i da je teža od pravog srca koje ima 300 grama.
 
Laboratorija nije navela cenu proteze, ali su francuski mediji navodili da će takvo srce koštati oko 160.000 evra, koliko košta i presađivanje pravog srca s veoma dugim postoperativnim tokom.

Teme

srce

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.