Postkovid simptomi: Od noćnih mora, preko poremećaja pamćenja, do depresije

Nije tajna da nakon izlečenja korona virusa pojedini pacijenti nastavljaju da imaju zdravstvene smetnje koje nastaju kao posledica same infekcije.
Postkovid simptomi: Od noćnih mora, preko poremećaja pamćenja, do depresije
Foto: Pixabay
Više od milion ljudi u Srbiji bilo je zaraženo koronavirusom, ali nije poznat broj onih koji pate od postkovid simptoma. 
 
Isto kao što su različiti simptomi za vreme bolesti, tako i izlečeni pate od različitih posledica. Zbog toga su neke bolnice i posle izlaska iz kovid režima ostale u kontaktu sa onima koji su preležali koronu, piše RTS.
 
Vesna Novaković se koronavirusom zarazila u novembru prošle godine, u kovid ambulanti su joj preporučili da uzima samo suplemente, jer je imala lakšu kliničku sliku. 
 
U isto vreme i Goran Ergarac je bolovao, a od korone se branio i antibioticima. Oboje su ozdravili, a Vesna je, kaže, tek nekoliko meseci kasnije izgubila čulo ukusa i zbog toga iz ishrane izbacila jaja i luk, potom se pojavio i problem sa pamćenjem.
 
"Prošlo je šest meseci posle preležane korone kada sam primetila i problem sa koncentracijom i pamćenjem. Pojedinih reči koje koristim u svakodnevnom govoru ne mogu da se setim i onda moram da tražim načine da ih objasnim", navela je Vesna Novaković.
 
Goran priča da je pored simptoma koje je imala Vesna, imao problema sa lupanjem srca, depresivnim stanjem, lošom cirkulacijom, trnule su mu ruke i noge.
 
"Najpre sam primetio od simptoma noćne more koje su trajale. Drugi simptomi su gubitak raspoloženja. Iz jednog veselog tona dovede vas do toga da čak i zaplačete zbog nečeg što se desilo u prošlosti, kao i gubitak koncentracije", rekao je Goran Ergarac.
 
Gubitak čula ukusa i mirisa, opadanje kose, gušenje, kašalj, lupanje srca, uznemirenost, nesanica, problemi sa pamćenjem, samo su neki od simptoma sa kojima se bore pacijenti koji su preležali kovid.
 
Opširnije možete pročitati u nastavku teksta RTS-a.
  • Maja981

    30.10.2021 18:46
    Produzeni Covid
    Imala sam produzeni Covid i skor 6 meseci nisam mogla normalno da funcionisem. Pratili su me neurolog, kardiolog, oftamolog i lekar opste prakse. Bila sam dezorijentisana, ekstremno umorna, tresle su mi se ruke i noge, igrali su mi misice, srce mi je preskakalo i pritisak mi je oscilirao, prilikom najmanjeg napora sam ostajala bez vazduha, trnule su mi ruke i noge, kao da nije postojala komunikacija izmedju udova i glave, pekla me je koza, bolovi su se setali po celom telu, imala sam maglu u glavi i u pogledu, jako losu koncentraciju, osnovnih reci nisam mogla da se setim,spavala sam 3-4 puta dnevno posle najmanje aktivnosti, imala sam osecaj kao da lebdim i tonem. Tek posle 6 meseci je doslo do znacajnog poboljsanja. Sada ce skoro godinu dana i jos uvek osecam jako umor ali mogu da funcionisem. Za sve one koji ne veruju, postoji grupa Covid iskustva gde ima puno osoba koje su imale potpuno isto ili slicno iskustvo. Tek jula sam dobila dozvolu od neurologa da mogu da se vakcinisem. Primila sam dve doze Sinofarma. Posle druge doze Sinofarma, 4 dana su mi se javili ublazeni simptomi Post Covida.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).