Saveti ortopeda za bezbedno kretanje po snegu i poledici

Direktor Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju KCS Marko Kadija dao je savete za starije građane i sve za one koji moraju da izađu napolje po snegu i poledici.
Saveti ortopeda za bezbedno kretanje po snegu i poledici
Foto: 021.rs
Obuća sa đonovima koji se ne klizaju je jedna od najvažnijih stvari a takođe je bitno da se obrati pažnja na "crni led".
 

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Marko Kadija rekao je da vreme od jutros može da utiče na povećanje brojeva pacijenata, pošto pada sneg.

Kaže da generalno prati preporuke koje dolaze sa raznih medija i čini mu se da ih sugrađani ne poštuju.

"Starija populacija mora da se osloni na firme koje vrše dostavu, da ne izlaze dok se ulice ne raščiste, važna je pomoć komšija, prijatelja, unuka da ih spreče da izlaze. Najstariji sugrađani prvi su ujutru u prodavnicama, a ulice u tom trenutku ne mogu da budu raščišćene - preproruka je da se ne izlazi dok se situacija ne stabilizuje", rekao je dr Kadija.
 
Što se tiče svih ostalih koji moraju da izlaze i idu na posao, adekvatna obuća je preporuka broj jedan - obuća sa đonovima koji se ne klizaju, to je najvažnija stvar.
 
Ukazuje da moramo da budemo koncentrisani kada hodamo, da obratimo pažnju na "crni led", zaleđeni trotoar. "Izgleda kao da je vlažan, ali to su najklizavije površine i padovi na tim površinama dovode do ozbiljnih povreda", naglašava Kadija.
 
Preporučuje i da se ne nosi previše stvari u rukama, pošto su potrebne za balansiranje pri hodanju. "Hodajte kao pingvin, da se ruke koriste za održavanje ravnoteže".
 
Dodaje da je bitno da se izbegavaju prolazi kao prečice, neočišćeni delovi između zgrada, da se koriste rukohvati.
 
"Ne žuriti, nositi ranac, to su neke od glavnih preporuka za izbegavanje povređivanja", podvukao je dr Kadija.

Teme

sneg
  • D= Dž

    13.12.2021 07:00
    Ovaj Dr Kadija je ispao takav captain obvious da je to strašnije od crnog leda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.