Nemačka proverava pouzdanost brzih testova na omikron

Nemačka će proveriti koliko su pouzdani antigenski testovi u otkrivanju omikron soja, izjavio je danas ministar zdravlja Karl Lauterbah.
Nemačka proverava pouzdanost brzih testova na omikron
Foto: Pixabay

"Ne znamo koliko dobro rade ti testovi na omikronu", kazao je Lauterbah za javni servis ARD i dodao da će rezultati procene biti poznati u narednih nekoliko nedelja.

On je naveo da je jasno da bi alternativa da se ljudi ne testiraju uopšte bila isuviše opasna, preneo je Rojters.

Ove nedelje, američki ekspert za infektivne bolesti, bivši član Medicinske škole pri Harvardu, Majkl Majna, izjavio je da bris iz nosa koji se uzima prilikom brzog antigenskog testa neće pouzdano otkriti omikron soj u prvih nekoliko dana infekcije koronavirusom, pa bi proizvođači testova trebalo da zatraže od regulatornih vlasti da korisnici sami uzimaju uzorke iz grla.
 
Majna je to rekao nakon što je jedna američka studija utvrdila da je PCR tri dana brže otkrivao omikron od antigenskog testa.
  • Mirjana

    10.01.2022 23:24
    Senzetivnost antigenskog testa je 35%,pcr testa 45%-za sojeve(Wuh,alfa,beta, delta) za ostale sojeve mora se napraviti poptuno nov test, jer stari pcr i antigenski test nije napravljen tako da može ostale sojeve da detektuje.
  • PeraPostar

    09.01.2022 22:13
    Budalesanje
    Pametovanju nikad kraja...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.