Studija: Skoro trećina zaraženih koronom imala neki postkovid simptom

Skoro trećina osoba koje su preležale kovid prijavila je bar jedan perzistirajući simptom šest do 12 meseci nakon zaraze koronavirusom.
Studija: Skoro trećina zaraženih koronom imala neki postkovid simptom
Foto: Pixabay

Ovo je pokazalo dansko istraživanje sprovedeno na 152.000 osoba. 

Studijom je obuhvaćena jedna od do sada najvećih grupa koju su činili oboleli od kovida, a važno je naglasiti da ispitanici nisu bili hospitalizovani zbog posledica te bolesti.

Njihovo stanje praćeno je duže u odnosu na ostale, ranije sprovedene veće studije, objavili su naučnici sa danskog "State Serum Institute", vodećeg naučnog tela u području zaraznih bolesti.
 
Studija bazirana na upitniku pokazala je da su njeni učesnici najčešće prijavljivali dugotrajne simptome poput promene čula mirisa i ukusa, ali i konstantni umor.
 
Istraživanje je sprovedeno između septembra 2020. i aprila 2021, znatno pre pojave omikron soja. Anketom su upoređeni odgovori 61.000 osoba koje su bile pozitivne na koronavirus šest, devet ili 12 meseci ranije, sa odgovorima osoba iz grupe od 91.878 ispitanika, koju su bili negativni na testiranju.
 
Sveukupno je 29,6 odsto ispitanika koji su na testiranju bili pozitivni na kovid prijavilo bar jedan trajni fizički simptom šest do 12 meseci nakon infekcije, u poređenju sa 13 odsto osoba u kontrolnoj grupi.
 
Nešto više od polovine - 53,1 odsto, osoba sa pozitivnim rezultatima testiranja na kovid reklo je da su u periodu od šest do 12 meseci nakon početka infekcije osećali mentalnu i/ili fizičku iscrpljenost, da imaju probleme sa spavanjem ili su navodili razne kognitivne probleme. U kontrolnoj grupi takve probleme je prijavilo 11,5 odsto ispitanih.
 
Studija koja još nije prošla recenziju, pokazala je da su među osobama koje su preležale kovid češći i novodijagnostikovani slučajevi anksioznosti i depresije.
 
Autor studije Anders Piter Hvid, profesor epidemiologije na SSI, rekao je da su rezultati studije još jedan pokazatelj da bi kreatori politika morali da uzmu u obzir pomenute dugotrajne posledice kovida o kojima se sve više govori.
 
"To bi trebalo uzeti u obzir kada odmeravate rizike i koristi medicinskih intervencija i vakcinacije", rekao je, dodavši da je potrebno sprovesti i dodatna istraživanja.
 
Dosadašnje procene o prevalenciji dugotrajnog kovida variraju.
 
Svetska zdravstvena organizacija novonastali sindrom naziva post-kovid stanjem koje karakterišu neki trajni simptomi, poput umora ili nedostatka daha, a javljaju se tri meseca nakon početka infekcije i traju najmanje dva meseca.
 
SZO procenjuje da ovakvi simptomi zahvataju između 10 i 20 posto obolelih.
 
Dejvid Strejn, predavač na Medicinskom fakultetu Univerziteta Ekster u Velikoj Britaniji, koji nije učestvovao u studiji, rezultate izveštaja ocenio je "prilično zabrinjavajućima".
 
"Ako bude omikron prouzrokovao dugi kovid u jednakom procentu kao i raniji sojevi koronavirusa, u idućih 12 meseci mogli bismo imati veliku krizu pacijenata narušenog zdravlja, naročito s obzirom na broj ljudi koji su bili izloženi ovom podtipu koronavirusa", rekao je Strejn.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).