Od karcinoma jajnika godišnje umre 450 žena u Srbiji: Važno što ranije otkrivanje bolesti

U Srbiji od karcinoma jajnika godišnje oboli oko 800 žena, a 450 izgubi život.
Od karcinoma jajnika godišnje umre 450 žena u Srbiji: Važno što ranije otkrivanje bolesti
Foto: Pexels (Mart production)
To je saopštilo udruženje "Progovori", povodom Svetskog dana borbe protiv raka jajnika koji se ove godine obeležava pod sloganom "Hoću da živim".
 
Iako je Svetski dan posvećen svim ženama koje se leče od raka jajnika, iz Udruženja pacijenata obolelih od raka jajnika i grlića materice "Progovori" istakli su da istovremeno žele da pošalju poziv svim ženama da treba redovno da odlaze na ginekološke preglede, brinu o vlastitom zdravlju i budu informisane.
Objasnili su da je u cilju borbe protiv te "razočaravajuće statistike" važno što ranije otkrivanje bolesti i svesnost simptoma, pravovremena dijagnostika i optimalno lečenje.
 
"Na žalost ne postoji skrining test, žene ne idu redovno na ginekološke preglede i rak jajnika se u oko 70 odsto slučajeva otkriva u uznapredovaloj fazi kada je veća verovatnoća povratka bolesti. Zato se ne sme propustiti nijedna mogućnost poboljšanja ishoda lečenja i preživljavanja kroz pravovremeno optimalno lečenje", navodi se u saopštenju.
Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić istakla je prevashodni značaj redovnih preventivnih pregleda za svaku ženu, ali i ukazala da kada do bolesti dođe, dostupnost inovativnih lekova je od ključnog značaja.
 
"RFZO u poslednjih par godina konstatno obezbeđuje najsavremeniju terapiju osiguranim licima obolelim od najtežih bolesti, pa je tako prvi savremeni lek za karcinom jajnika na Listi lekova od 2017. godine, drugi je postao dostupan od 2019. godine i to za odmaklu fazu karcinoma jajnika, dok smo ove godine omogućili najsavremeniju terapiju i u početnom stadijumu bolesti, za takozvanu prvu liniju održavanja karcinoma jajnika, čime je inovativna terapija omogućena značajno većem broju žena", navela je ona.
 
Specijalista interne medicine, subspecijalisita onkologije u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije Marijana Milović Kovačević istakla je da simptomi karcinoma jajnika nisu specifični, mogu se pripisati i nekom drugom, manje ozbiljnom stanju, što dovodi do kasnog postavljanja dijagnoze.
 
"Preko 60 odsto bolesnica u trenutku postavljanja dijagnoze ima bolest u stadijumu III ili IV. Postoji nekoliko faktora rizika koji mogu uticati na razvoj karcinoma jajnika, uključujući starost, stil života, reproduktivnu i porodičnu istoriju bolesti. Prvi korak u svemu vezano za ginekološke malignitete i njihovu prevenciju jeste podizanje svesti žena da redovno idu na ginekološke preglede", kazala je Milović Kovačević.

Teme

rak
  • X

    09.05.2022 16:36
    Redovno idem na preventivne ginekološke preglede svake godine.Dr odradi kolposkopiju i uzme Papa bris,pet godina ima kako sam rodila treće dete i od onda mi uz nije rađen.Svaki put pitam da li će mi raditi kaže nema potrebe vidim ja sve.Da li neko zna vredi li tražiti napismeno da mi da neku potvrdu da neće da mi radi uz?Razumem i gužve su,al to je njihov posao i nemogu da shvatim da se sve nešto polovično radi,pogotovo kad je zdravlje u pitanju
  • 9

    08.05.2022 13:09
    Mamograf
    dostupan samo privatno ( cijena sitnica 50-70E ),
    preventivni pregledi o
    trošku socijalnog u koji redovno zaposlene žene
    REDOVNO uplaćuju doprinose za zdravstveno
    jednom u 5 godina , ako uspeju da dočekaju red .
    Zakazivanje samo 5-og u mesecu, termini za
    2-3 meseca. Zamislite sada neku ženu sa sela kojoj lekar nije dostupan svaki dan. E tako se brži jaći i bolji hohštapleri
    bore za zdravlje žena od kojih očekuju samo da
    rađaju i odhrane SVOJU decu o SVOM trošku za
    NJIHOVU besmislenu vojsku koju vodi narkoman i
    za motanje kablova u stranim kompanijama sa
    kojima ONI imaju dil.
    Živjela Smrdija i Stranka Nesposobnih Srba.
  • @021

    08.05.2022 12:07
    jajnici ali i dojke
    novinari 021 bi mogli da istraze zasto vec 4-5 godina unazad zdravstvene ustanove Novog Sada nemaju mamografe...Liman je imao mamograf, medjutim cak i pre radova na zgradi, ova zdravstvena usluga je ukinuta...
    godisnji pregled zena podrazumeva i sistematski pregled dojki ultrazvukom svake druge godine, za sve zene posle 40-50 godine...i za one rizicne (koje poseduju gen karcinoma dojke)
    godinama toga nema u NS, i zene moraju da obavljaju taj pregled kod privatnika (sto kosta od 4000 dinara, 5500 pa nadalje)
    kome ide u prilog da se taj ogroman broj zena (podsetimo se NS je drugi najveci grad ove zemlje...) ide kod privatnika...?
    #istrazite

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.