Brz i jednostavan način da proverite da li pijete dovoljno vode

Ljudi koji rade ili su na otvorenom tokom toplotnog talasa imaju povećan rizik od dehidracije, zbog čega je važno piti puno tečnosti. Ali koliko tačno?
Brz i jednostavan način da proverite da li pijete dovoljno vode
Foto: Pixabay
Jedan od načina da se uverite da ste dehidrirani je brzi test kompresije kože.
Uštinite kožu na rukama. Koža sa normalnim turgorom ili elastičnošću brzo će se vratiti u normalan položaj kada se oslobodi. Blaga dehidracija će uzrokovati spor povratak kože u normalan položaj. Drugim rečima vreme je za tečnost. 
Međutim, postoje bolji pokazatelji da je organizmu potrebna voda.
 
Nedovoljno vode (dehidraciju) može se povezati sa fizičkim simptomima kao što su letargija, glavobolja ili suva usta, kaže nemački dermatolog dr Kristof Libih. Razlog je, objašnjava, što koža ne reaguje odmah na nedostatak tečnosti.
 
"Kao dermatolog, naravno da vidim da koži nedostaje uobičajeni sjaj i vlaga", kaže dermatolog i dodaje da je laiku, međutim, teško da proceni.
  • Zamenik zamenika

    03.07.2022 13:09
    Najbolja metoda je ako ste žedni pijte vodu, a ako niste nemojte piti vodu. Zapratite me za još saveta.
  • Pera Mitić

    03.07.2022 10:14
    Komentar
    Vrlo jednostavan test. Pratite boju urina. Ako je tamna u problemu ste.
    Pozdravlja Vas Pera cvećar.
  • Zemlja čudesa

    03.07.2022 09:34
    Najjednostavnije
    Batalite ove šarlatanske metode. Jedini pouzdan metod je redovno uriniranje i provera boje urina. Ako je tamna, nedostaje vam tečnosti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.