Naučnici napravili sintetičke embrione: Imaju mozak, srce koje kuca...

Izraelski naučnici stvorili su prve "sintetičke embrione", javlja "Gardijan".
Naučnici napravili sintetičke embrione: Imaju mozak, srce koje kuca...
Foto: Pixabay
Naučnici sa Instituta Weizmann u Izraelu otkrili su da se mišje matične ćwlije mogu same od sebe sastaviti u strukture nalik embrionu sa sistemom za varenje, mozgom i srcem koje kuca.
Embrioni su "sintetički" jer su nastali bez oplođivanja jajnih ćelija spermatozoidima, a očekuje se da će "embrioni" u bliskoj budućnosti pomoći u dubljem razumevanju toga kako se organi i tkiva formiraju tokom razvoja prirodnih embriona.
Naučnici smatraju da bi rad takođe mogao da smanji broj eksperimenata na životinjama i na kraju otvori put novim izvorima ćelija i tkiva za transplantaciju kod ljudi. Na primer, ćelije kože pacijenta s leukemijom mogle bi se potencijalno transformisati u matične ćeelije koštane srži za lečenje njihovog stanja.
 
"Neverovatno, pokazali smo da embrionalne matične ćelije stvaraju čitave sintetičke emrione, što znači da to uključuje posteljicu i opnu koja okružuje embrion", rekao je profesor Jakob Hana koji je vodio istraživanje.
 
Prošle godine isti tim opisao je kako je kreirao mehaničku matericu koja je omogućila prirodnim embrionima miševa da rastu van materice nekoliko dana.
  • Zare

    04.08.2022 09:31
    To je kao PC bez softvera, odnosno telo bez Duse do koje covek materijalnim dobrima nikad nece doseci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).