Sprečite parodontopatiju dok nije kasno: Ovo su sredstva koja su od najveće pomoći

Ukoliko primećujete da su vam se desni "povukle", ostavljajući zube ogoljene, prisutno je i krvarenje, neprijatnost ili bol, moguće je da idete u pravcu parodontopatije.
Sprečite parodontopatiju dok nije kasno: Ovo su sredstva koja su od najveće pomoći
Foto: Pexels
Bolest koja se najčešće javlja sa spoljnih strana prednjih zuba i u unutrašnjosti kutnjaka sve je zastupljenija.

Nebriga o zubima i zastupljenost zubnog plaka ili kamenca, agresivno pranje, karijes i čak neka druga oboljenja mogu vremenom da dovedu do ovog ogoljenja zuba do korena (ali i sa korenom).

Da nam je generalna briga o zdravlju zuba na vrlo niskom nivou pokazuju i iskustva stomatologa, kod kojih pacijenti neretko dođu tek kada je parodontopatija vrlo izražena, bol neizdrživ, a moguće je i da oslabljeni i već vrlo bolesni zubi počinju da se klimaju i ispadaju.
 
Sve počinje od upaljenja desni koje dovodi do krvarenja, a razlozi mogu da budu razni - pa i pomenuto agresivno pranje. Misleći da pojačano vodite računa o higijeni, vi zapravo možda pravite sebi novi, veći problem. Dozvoljavanjem da infekcija napreduje, koren zuba biva sve više podložan slabljenju, naročito kosti zuba, za koje mnogi ne misle da postoje.
 
Međutim, gubljenje/guljenje kostiju zuba destrukcija je koja je i te kako zastupljena i opasna, dijagnostikuje je stomatolog, a može da se sanira jednostavnom procedurom kojom se deo kosti nadoknađuje - poput plombe kod kvarnog zuba.
 
Parodontopatiju mnogi ne leče na vreme jer je period u kom se razvija vrlo dug. Počinje sa blagom erozijom i pomenutom osetljivosti desni, nastavlja se sve većom štetom i, na kraju, najteži oblik karakteriše izuzetan gubitak zubne kosti i izgubljen zub.
 
Šta nam je učiniti?
 
Najbitniji korak je prevencija - dozvoliti da ne dođe do većih komplikacija. Stomatolozi preporučuju ispravnu i redovnu higijenu, pravilno pranje zuba i upotrebu kvalitetnih preparata, a na tržištu nema kvalitetnijih proizvoda od marke Curasept.
 
U zavisnosti od toga kako ste skloni da četkate i kako vas uputi stomatolog, odaberite mekšu ili tvrđu četkicu koja će savršeno prianjati svakom zubu i efikasno uklanjati sve ostatke hrane i druge neželjene čestice iz usne duplje.
 
Za one sa osetljivim desnima ističe se Curasept Maxi Soft 010, četkica sa više od 5.000 ekstremno mekih vlakana, koje zajedno čine sistem efikasnog i udobnog pranja za svaki dan.
 
Ukoliko ste odlučili da pažnju usmerite i na pojedinačna zubna četkanja, u bogatoj ponudi Curasept proizvoda pronaći ćete specijalne četkice za pojedinačna četkanja, kao i interdentalne četkice, pomoću kojih ćete uspeti da doprete do najudaljenijih delova i uklonite sve ono što možda niste uspeli tokom redovnog pranja zuba.
 
Dopunite svoju rutinu ispiranjem specijalizovanim tečnostima, koje je Curasept razvio u nameri da spreče nastanak zubnih naslaga poput plaka i kamenca. Ove tečnosti sadrže izuzetno efikasan hlorheksidin (CHX), koji se zadržava na površini zuba i ne dozvoljava prisustvo štetnih materija.
 
Tečnosti u ponudi Curasept formulisane su na način da umanjuju mogućnost bilo kakve diskoloracije zuba usled upotrebe različitih supstanci, a budući da ne sadrže alkohol, nema ni iritacija i isušivanja.
 
Curasept interdentalne četkice dopiru do područja do kojih ne može čak ni vrlo efikasan konac za zube. Ubedljivo su najbolje sredstvo za dopunu oralne higijene i jedno od najboljih "oružja" u borbi protiv nastanka plaka, što će vam na duže staze smanjiti potrebu za stomatološkim intervencijama.
 
 
Konsultujte se sa svojim stomatologom i odaberite najbolju četkicu za svoje individualne potrebe, a kompletnu ponudu Curasept proizvoda za oralnu higijenu pogledajte OVDE.

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.