Stefanović: Srbija ima najbolje uslove za vantelesnu oplodnju

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKCS, Aleksandar Stefanović, rekao je da se za vantelesnu oplodnju reproduktivnim materijalom iz inostranstva na njihov kol centar javilo oko 400 parova.
Stefanović: Srbija ima najbolje uslove za vantelesnu oplodnju
Foto: Pixabay
Uvoz kao i kompletan postupak vantelesne oplodnje za žene do 45 godina finansira država, mogu se prijaviti parovi, gde jedan partner nema reproduktivne ćelije i zbog toga ne mogu da dobiju potomstvo, ali i žene bez partnera.
 
Za oplodnju i uvoz ćelija se mogu prijaviti i starije žene, ali troškove same finansiraju.
Stefanović je za RTS rekao da je poznato da je banka reproduktivnih ćelija, tkiva i organa ovde osnovana pre izvesnog vremena, ali pošto nije bilo dovoljno donora, sklopljeni su ugovori sa poznatim evropskim bankama za uvoz ćelija.
 
"Do sada smo sklopili tri ugovora sa tri evropske banke za uvoz ćelija. U pregovorima smo sa još banaka. Sklopljeni su i ugovori sa našim domaćim centrima za vantelesnu oplodnju, onima koji rade ovaj posao o trošku države. Svih šest državnih i 14 privatnih će moći direktno da se obrate stranim bankama i da uvoze ćelije iz inostranstva", kazao je Stefanović.
Kako je rekao, interesovanje je prilično veliko.
 
"U prethodna tri, četiri meseca na naš kol centar javilo se blizu 400 parova, od toga je 240 tražilo jajne ćelije, ostali su bili za spermatozoide. Imamo i 55 žena bez partnera i koje imaju pravo da o trošku države rade ove postupke. Pre nekoliko dana je uveden i portal preko eUprave. Za pet dana se prijavilo oko 260 pacijenata", naveo je Stefanović.
 
Prema njegovim rečima, na Klinici u Višegradskoj je više parova i jedna žena bez partnera ušla u proceduru i sa domaćim i sa uvezenim ćelijama.
 
"Pošto postupci traju određeno vreme, naši pacijenti su u različitim fazama, neki su čak i okončani. Čekamo rezultate i nadamo se prvim trudnoćama", istakao je Stefanović.
 
Ukazao je da je Srbija zemlja koja ima najbolje uslove u vezi sa vantelesnom oplodnjom.
 
"Ne finansiraju se samo postupci o trošku države, nego i uvoz ćelija, što je dosta skupo. Možda je Izrael tu blizu po uslovima sa nama. Znamo da postoji neograničen broj pokušaja vantelesne oplodnje, da su dozvoljeni i pokušaji ženama koje imaju već jedno dete. Država je u prethodnom periodu zaista puno uradila na ovom planu", naglasio je Stefanović.
 
Podsetio je da, kada je reč o ćelijama iz uvoza, postoji pravo na tri stimulisana pokušaja sa doniranim spermatozoidima, pravo na tri pokušaja sa jajnim ćelijama i tri kriotransfera i za pacijente besplatne ćelije iz inostranstva.
 
"Otprilike na nivou od prošle godine. Krenuli smo u uvoz ćelija iz inostranstva i nadamo se da ćemo ubuduće imati više domaćih donora. Banka nije zatvorena za domaće donora", zaključio je Stefanović.
  • Branislav Stevanović

    22.12.2022 15:00
    Bravo
    Materijal za vantelesnu oplodnju dolazi iz inostranstva?! Pa da li ste normalni? Mi kako nemamo uslove da uzimamo genetski materijal od domaćeg stanovništva?
  • Lala

    20.12.2022 10:12
    uh
    Lažeš majstore.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.