Kako 'doskočiti' obilnoj trpezi: Tri koraka za bolje varenje prazničnih đakonija

Dobro varenje je veoma važno za naše zdravlje, a taj proces je veoma složen, jer sistem za varenje treba hranu da razloži na osnovne sastojke da bi zatim organizam mogao da ih iskoristi.
Kako 'doskočiti' obilnoj trpezi: Tri koraka za bolje varenje prazničnih đakonija
Foto: Pixabay
Varenje počinje već u ustima, pa se odvija u želucu i crevima, uz pomoć organa kao što su žučna kesa, pankreas itd. 

Za dobro varenje neophodna je dobra funkcija enzima za varenje, zdrava sluzokoža, zdrava probiotska flora, dovoljno tečnosti, sporo žvakanje da se hrana natopi enzimima i dobra pokretljivost digestivnog trakta - da proces potiskivanja hrane bude dobar, da ne dođe do zastoja.

"Ako je sve ovo zadovoljeno, treba obratiti pažnju i na hranu koju osobe određene krvne grupe podnose ili ne podnose. Svaka krvna grupa ima osobinu da neku hranu ne podnosi, odnosno belančevine (lektini) iz pojedinih namirnica utiču loše na varenje kod tih osoba i, između ostalog, dovode i do gojaznosti, pa i oni koji pokušavaju da smršaju to ne uspevaju. Tako nulta krvna grupa ne podnosi pšenicu, kukuruz, krompir, mleko i mlečne proizvode, pasulj, sočivo i lešnik. Krvna grupa A ne podnosi crveno meso, mleko i mlečne proizvode, pšenicu, kupus, paradajz i bananu, AB krvna grupa - paradajz, kukuruz, heljdu, crveno meso i piletinu, a B krvna grupa - piletinu, paradajz, kukuruz, heljdu, soju i sočivo", navodi doktorka Amalija Tarnocki. 
 
Dodaje da u prevenciji nastanka poremećaja varenja treba obratiti pažnju i na povremeno čišćenje digestivnog sistema, a za to su dobri prirodni dodaci ishrani Calivite - Nopalin (ekstrakt kaktusa), Juka (Yucca), Ocean 21 (sadrži alge i antioksidanse iz biljaka) i Liquid chlorophyll (tečni preparat). Tri, četiri nedelje je idealno da se nakupljene materije očiste iz organizma.
 
Drugi korak je nega probiotske, takozvane dobroćudne bakterijske flore, jer ona obavlja veoma važan posao kod varenja i upijanja hranljivih sastojaka, a i proizvodi neke vitamine - B3, B6, biotin, folnu kiselinu, vitamin K, kao i prirodni antibiotik. Ove prijateljske bakterije u današnje vreme vrlo često stradaju zbog zloupotrebe antibiotika, primene hormonske terapije, citostatika i kortikosteroida, ali i zbog stresa ili nedostatka vitamina, minerala i enzima. 
"Probiotsku floru možemo da pojačamo primenom probiotika - jedan je ProbioBalance (tablete za žvakanje, pogodne i za decu), drugi je AC-Zymes plus, koji je najkompleksniji i sadrži šest milijardi dobroćudnih bakterija plus inulin koji služi kao probiotik, ali i kao podloga za razvoj te bakterijske flore. Inulin postoji i kao poseban proizvod i mi na taj način pomažemo našoj dobroćudnoj flori da može dobro da se razvija", kaže doktorka Tarnocki.
 
Treći korak u pomoći varenju je primena enzima za varenje koji su prirodnog porekla i mogu pomoći kod različitih poremećaja varenja.
 
"Kada mešamo koncentrovanu hranu, na primer belančevine i skrob, šećer i testo, testo i meso, sir i testo (na primer u gibanici), ako tome dodamo i voće nakon obroka, kolače, alkohol i kafu, onda u stomaku nastaje potreba za većom količinom enzima, jer se inače javljaju simptomi otežanog varenja, poput gorušice, nadimanja, težine u stomaku, muke, proliva ili zatvora. Veće probleme imaju osobe koje imaju katar, čir, kamen u žučnoj kesi ili zavrnutu žučnu kesu, kao i oni koji imaju manjak bilo kog enzima. Osobe A i AB krvne grupe imaju urođeno manje želudačnog soka i slabiju funkciju enzima za varenje, a ako tome dodamo prisustvo lektina, ukoliko se ne hrane u skladu sa krvnom grupom, onda dolazi do tegoba ako je hrana malo obilnija", ističe naša sagovornica.
 
Kako navodi, enzimski dodaci Calivite mogu pomoći u tim slučajevima: "Jedan od tih dodataka je Papaya plus koji je potpuno biljnog porekla, sadrži četiri enzima, kao i malu količinu hlorofila koji je antioksidans i detoksikator. Može biti od koristi kod bolesti žučne kese, nakon njene operacije, a pomaže i osobama koje imaju intoleranciju na laktozu. Treba biti oprezan samo ako postoji sveži čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu." 
"Drugi dodatak ishrani je Digestive enzymes - to je kompleksni preparat koji može da pomogne u različitim poremećajima varenja, ali i zdravim osobama. Sadrži enzime životinjskog porekla, ali i one biljnog porekla iz papaje, ananasa i repe. Zajedničkim dejstvom biljnih enzima utiče se da ne dođe do stvaranja kamenaca u žučnoj kesi. Podstiče i detoksikacione procese u jetri jer sadrži kurkumu, a tu je i slatki morač koji pospešuje izlučivanje sokova za varenje. U ovim danima proslava, može se 'doskočiti' obilnoj trpezi ako se ovaj preparat preventivno popije pre odlaska na slavlje", savetuje dr Tarnocki.  
 
Tu je i preparat Easy time namenjen osobama koje imaju problem sa zatvorom. Kombinacija prirodnih sastojaka stimuliše pokrete creva, čime doprinosi pravilnom funkcionisanju creva i redovnoj stolici. To je dodatno veoma važno za osobe koje imaju hemoroide. 
 
Informacije o svim proizvodima Calivite možete pronaći OVDE, a savete lekara možete dobiti u njihovom savetovalištu.
 
Celu emisiju "Zdravi sat" Radija 021 možete poslušati i na ovom mestu.
 

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.