BioNTech počinje da testira vakcinu protiv malarije

BioNTech je u petak pokrenuo ranu fazu testiranja svoje eksperimentalne vakcine protiv malarije na ljudima, objavila je nemačka farmaceutska kompanija.
BioNTech počinje da testira vakcinu protiv malarije
Foto: 021.rs (arhiva)
Očekuje se da će u prvoj fazi ispitivanja učestvovati 60 dobrovoljaca u Sjedinjenim Američkim Državama koji nisu imali malariju kako bi se procenio efekat potencijalne vakcine u tri doze.
BNT165b1 prvi je kandidat za vakcinu u sklopu Biontekovog projekta protiv malarije. Vakcina bi trebalo da se proizvodi i u Africi.
To je jedan od nekoliko napora usmerenih na borbu protiv bolesti koju prenose komarci i koja svake godine ubije više od 600.000 ljudi, od kojih su većina deca u Africi.
 
Komplikovana struktura i životni ciklus parazita malarije dugo su sprečavali da se razviju vakcine.
 
Nakon desetine godina rada, Mosquirix, koji je proizvela britanska kompanija GSK, postala je prva vakcina protiv malarije koju je odobrila Svetska zdravstvena organizacija (SZO), ali nedostatak finansijskih sredstava i komercijalnog potencijala osujetio je GSK da proizvede onoliko doza koliko je potrebno.
 
Univerzitet Oksford takođe razvija vakcinu protiv malarije, a podaci o srednjoj fazi ispitivanja objavljeni su u septembru.
 
Nema direktnih poređenja, ali neki naučnici sugerišu da je vakcina Oksforda korak napred u odnosu na Mosquirix, te da pruža dugotrajniji imunitet.
 
BioNTech vakcina protiv malarije temelji se na mRNA tehnologiji koja je korišćena i u delu vakcine protiv kovida-19.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.