Počela vakcinacija bivalentnom vakcinom protiv kovida

Počela je vakcinacija bivalentnom vakcinom protiv kovida u domovima zdravlja. Očekuje se da će biti više zainteresovanih nakon novogodišnjih praznika.
Počela vakcinacija bivalentnom vakcinom protiv kovida
Foto: 021.rs (arhiva)

U Srbiju je stigla nova vakcina protiv kovida proizvođača "Moderna". Reč je o bivalentnoj vakcini koja u sebi sadrži dva soja virusa korona - orginalni, vuhanski soj, kao i omikron i to podvarijantu BA.1, piše Euronews Srbija.

Pre nego što je stigla na vakcinalne punktove vakcina je dobila dozvolu Agencije za lekove i medicinska sredstva, Nacionalno telo za imunizaciju je definisalo kome se vakcina preporučuje, a Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" je izradio protokole za lekare. 
 
Kako je ranije rečeno u Ministarstvu zdravlja ova vakcina se može primeniti isključivo kao buster doza, bez obzira na to koju su vrstu vakcine prethodno primili. Osim domova zdravlja vakcina je od danas dostupna i u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".
U Domu zdravlja u Nišu jutros je krenula vakcinacija, ali nema posebnog interesovanja.
 
"Nema posebnog interesovanja, iako smo objavili u medijima. Mi očekujemo tek posle Nove godine da to dobije pravi zamah. Svi su već u euforiji novogodišnjih praznika, tako da i starije ljude ne dovode. Očekujem da će to mahom stariji ljudi da prime. To je izuzetno dobra vakcina i treba da je prime stariji sugrađani, odnosno svi koji imaju udružene bolesti", rekao je Milorad Jerkan, direktor DZ Niš.
 
Slično je i u ostalim domovima zdravlja. Dr Snežana Kalabić iz Doma zdravlja Savski venac kaže da buster dozu Modernine vakcine mogu da prime sve osobe starije od 12 godina.
 
"Buster znači da je primljena prva i druga doza vakcine, ali mogu da je prime i kao drugu i kao treću buster dozu, bez obzira koja je vakcina prethodno primljena. Moguće je primiti i petu dozu vakcine kada je u pitanju ova bivalenta vakcina”, kazala je Kalabić.
 
Uslov za vakcinaciju bivalentnom vakcinom je da je prošlo najmanje tri meseca od primanja poslednje doze vakcine protiv kovida ili najmanje tri meseca od preležane infekcije kod potpuno vakcinisanih osoba.
 
Bivalentna vakcina kao buster doza se naročito preporučuje kod osoba starijih od 50 godina, osoba sa primarnim i sekundarnim imunodeficijencijama, osoba sa komorbiditetima, korisnika i zaposlenih u domovima za stara lica i zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.
  • xx

    03.01.2023 21:41
    izgleda, dok je vakcina i "zainteresovanih" bice i korone...
  • Trole

    26.12.2022 22:52
    Može li ova vakcina da bude peta posle dve kineske i dve Fajzerove? Pročitao sam da ona ne sadrži podvarijantu omikron virusa koji je aktuelan u Srbiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.