Kraken soj korone zabrinuo epidemiologe jer se lako prenosi

Iako se koroni posvećuje sve manje pažnje u medijima i u svakodnevnom životu, virus je i dalje prisutan u svetskoj populaciji i nastavio je da mutira.
Broj smrtnih slučajeva i hospitalizacija zbog posledica kovida opao je u većini zemalja, u odnosu na vrhunac pandemije.
 
Međutim, nova podvarijanta omikrona, koja se pojavila, između ostalog, u Velikoj Britaniji i SAD, sada nameće pitanje da li i dalje treba da brinemo zbog novih sojeva virusa, prenosi Eurones Srbija.
Nova podvarijanta "XBB.1.5", bolje poznata kao "kraken soj", rezultat je spajanja delova iz dve druge varijante – što se naziva "rekombinovana podvarijanta".
 
"Dva različita soja BA.2 omikrona su se na neki način spojila da bi stvorili ovo", navodi Šila Krukšank, profesorka na Institutu za imunologiju na Univerzitetu u Mančesteru.
Procenjuje se da je podvarijanta kraken najverovatnije nastala tokom novembra ili decembra 2022. godine u državi Njujork. Stručnjaci veruju da je ovaj soj odgovoran za porast broja inficiranih u SAD, te da stoji iza 41 odsto trenutnih kovid slučajeva, ističe Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).
 
Posle SAD, novi soj je identifikovan širom Evrope, Australije i delova jugoistočne Azije. U Velikoj Britaniji taj soj trenutno čini samo oko četiri procenta slučajeva, ali se brzo širi.
 
Krukšank kaže da je i dalje rano proceniti da li je kraken opasniji od drugih sojeva, ali takođe dodaje da trenutno nema podataka koji sugerišu na to. Činjenica je da u SAD trenutno raste broj hospitalizovanih kovid pacijenata, ali Krukšank naglašava da ne postoje dokazi da je do toga došlo zbog kraken soja.
 
Ona smatra da, pošto je većina stanovništva vakcinisana, sve nove varijante treba da budu blaže. 
 
Dr Maria Van Kerkove iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO) rekla je da je organizacija zabrinuta zbog nove varijante.
 
Dodala je da je zabrinjavajuće koliko se lako prenosi, jer, kako kaže, što više bude cirkulisao, imaće više mogućnosti da mutira.
  • Dragan

    13.01.2023 09:16
    Ah
    Čovek sa mozgom nije u stanju da ppbedi virus koji nema mozga, srca, pluća,ne razmnožava se (teoretski je mrtav) al oma DNK i RNK koji ga programiraju ma stalno kopiranje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.