Promene koje se dešavaju u organizmu po prestanku uzimanja antibebi pilula

Kontraceptivne pilule, osim sprečavanja neželjene trudnoće, najčešće se uzimaju zbog neredovnih i obilnih menstruacija.
Promene koje se dešavaju u organizmu po prestanku uzimanja antibebi pilula
Foto: Pixabay
Nakon što se prestane sa uzimanjem ovih pilula, dolazi do određenih promena u telu.
Ono što se najčešće dešava je sledeće:
Bolne menstruacije i grčevi
 
Osim sprečavanja trudnoće, bolna menstruacija jedan je od glavnih razloga zbog kog se žene odluče za kontraceptivne pilule jer one ublažavaju simptome PMS-a i bolove tokom menstrualnog ciklusa.
 
Budući da pilule svojim hormonima utiču na sprečavanje ovulacije, bez nje je moguće osećati posledice ovulacije, odnosno neprijatne bolove i grčeve.
 
Gubitak kilograma
 
Uzimanje nekih kontraceptivnih pilula žene mogu da dobiju na telesnoj težini, ali tu se prvenstveno radi o nakupljanju tečnosti. Ipak, sve nove pilule koje postoje na tržištu ne dovode do toga.
 
Prestankom uzimanja pilula moguć je gubitak kilograma zbog smanjenja apetita uzrokovanog hormonskim promenama, kako objašnjava ginekolog dr Danijela Lučić za Zadovoljna.hr.
 
Manje grudi
 
Zbog nivoa estrogena i progesterona grudi postaju bujnije, pa se nakon prestanka uzimanja pilule one često vraćaju na staru veličinu.
 
Obilniji sekret
 
Budući da pilula sprečava ovulaciju, dolazi i do proizvodnje manje količine vaginalnog sekreta. Kada se prestane sa uzimanjem ovih pilula može da dođe do povećanog lučenja sekreta.
 
Pojava akni
 
Za neke žene razlog uzimanja kontraceptivnih pilula jesu i akne. Jedna od nuspojava prestanka njihovog uzimanja može da bude i povratak akni zbog hormonalnog poremećaja koji je uglavnom posledica povećanog nivoa testosterona.
Povećana mogućnost trudnoće
 
S prestankom korišćenja kontraceptivnih pilula povećava se mogućnost trudnoće.
 
Neredovne i obilne menstruacije
 
Žene takođe uzimaju kontraceptivne pilule i kod neredovnih i obilnih menstruacija koje se, nakon prestanka uzimanja pilula, mogu vratiti.
  • Lenka

    18.01.2023 14:48
    Izuzetno štetan vid kontracepcije, koji ostavlja ozbiljne posledice po zdravlje žene.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.