Ovo su prvi simptomi visokog krvnog pritiska

Kada su bolesti povezane sa srcem u pitanju, visok krvni pritisak je jedan od najčešćih stanja.
Ovo su prvi simptomi visokog krvnog pritiska
Foto: Pixabay
Krvi je potreban određeni pritisak da bi se pumpala kroz telo, ali kada taj pritisak postane previsok, može značajno da oštetiti arterije i krvne sudove.
Kada visok krvni pritisak postane hroničan problem, to može da dovede do nakupljanja naslaga na zidovoma krvnih sudova. Što je naslaga više, krvni sudovi su uži, što dodatno otežava efikasno pumpanje krvi.
"U SAD-u 47 odsto populacije ima dijagnostifikovanu hipertenziju. Gojaznost, dijabetes, nedostatak vežbanja, loša ishrana, prekomerno konzumiranje alkohola, upotreba duvana i genetika doprinose riziku od hipertenzije", kaže dr Rand Meklejn za SheFinds.
 
Prema procenama, 18 odsto svih smrti na globalnom nivou može da se pripiše hipertenziji (oko 9,4 miliona ljudi). A ono što je najveći problem je što visok krvni pritisak možda uopšte neće pokazati nikakve simptome. Zbog toga se naziva tihim ubicom.
 
Prvi simptomi visokog krvnog pritiska mogu da budu glavobolja, krvarenje iz nosa, umor, problemi sa vidom, otežano disanje, lupanje srca i zujanje u ušima. Ipak, merenje pritiska je osnova kako u postavljanju dijagnoze, tako i u praćenju efekata terapije, prenosi Index.hr.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).