Studija: Muškarci sa rakom prostate mogu da odlože ili izbegnu agresivne tretmane

Muškaraci, većina njih, kojima je dijagnostikovan karcinom prostate mogu da odlože ili izbegnu agesivne tretmane, a da ne ugroze svoje šanse za preživljavanje.
Studija: Muškarci sa rakom prostate mogu da odlože ili izbegnu agresivne tretmane
Foto: Pixabay

Ovo pokazuju novi rezultati dugogodišnje studije sprovedene u Velikoj Britaniji.

Muškarci u studiji koji su se udružili sa svojim lekarima kako bi pažljivo pratili svoje tumore prostate niskog do srednjeg rizika (strategija poznata kao  nadzor ili aktivno praćenje) smanjili su rizik od komplikacija koje menjaju život, kao što su inkontinencija i erektilna disfunkcija, koje mogu da prate agresivno lečenje bolesti, ali nije bila veća verovatnoća da će umreti od karcinoma nego kod muškaraca koji su imali operaciju uklanjanja prostate ili koji su lečeni hormonskim blokatorima i zračenjem.

"Dobra vest je da ako vam je dijagnostikovan karcinom prostate, nemojte paničiti i odvojite vreme da donesete odluku o tome kako da postupite", rekao je glavni autor studije dr Fredi Hamdi, profesor hirurgije i urologije na Univerzitet u Oksfordu.
 
Drugi stručnjaci koji nisu bili uključeni u istraživanje složili su se da je studija ohrabrujuća za muškarce kojima je dijagnostikovan karcinom prostate i njihove lekare.
 
Većina karcinoma prostate raste veoma sporo. Obično je potrebno najmanje 10 godina da tumor ograničen na prostatu izazove značajne simptome.
 
Studija, koja traje više od dve decenije, potvrđuje ono što su mnogi lekari i istraživači shvatili u međuvremenu: većina karcinoma prostate otkrivena je testovima krvi koji mere nivoe proteina koji se zove prostata-specifični antigen, ili PSA, neće štetiti muškarcima tokom njihovog života i ne zahtevaju lečenje.
Dr Oliver Sartor, medicinski direktor Centra za karcinom Tulan, rekao je da muškarci treba da shvate da se mnogo toga promenilo tokom vremena, a doktori su poboljšali svoj pristup dijagnozi otkako je studija počela 1999. godine.
 
Sada, kaže on, lekari imaju više alata, uključujući magnetnu rezonancu i genetske testove koji mogu da pomognu u vođenju lečenja.
  • Milan

    22.03.2023 11:53
    Milan
    M.stosic@ Imam 56 godina i otkrili si mu rak prostate pre dva meseca i u sto skorije vreme treba da se oprisem. Bio sam u dve razlicite insitucije na konslutacije i obe se slazu da treba da se uradi radikalna prostatektomija ali se u razlikuju u metodama. Oba lekara se slazu da je minimalna sansa da se seksualna funkcija uopste vrati.
  • Pera

    21.03.2023 19:21
    Sns rak
    Rak vucic jede srbiju umire nam i narod i deca zahvaljujuci sns bagri i njihovim nato sefovima
  • Deks

    21.03.2023 13:27
    Pošto kažete da Vam se seksualna funkcija vraća nakon odstranjivanja prostate zanima me da li je to u potpunosti tako? Naime poznato je da se veći deo semene tečnosti proizvodi u prostati, ako se ona odstrani, kako je moguće da se ona oformi a to je bitan deo seksualne funkcije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).