Saveznik žena u održavanju vitalnosti i kod ranog klimaksa

Savremena žena izložena je takvim uticajima spoljašnje sredine koji loše utiču na organizam, na hormonsko stanje, na plodnost i na seksualni život.
Saveznik žena u održavanju vitalnosti i kod ranog klimaksa
Foto: Pixabay

"Svedoci smo da kod sve više žena dolazi do poremećaja ciklusa, ranog klimaksa, pojave takozvanog sindroma policističnih jajnika, neplodnosti, smanjenog libida, a i učestale su infekcije polnih organa", kaže doktorka Amalija Tarnocki.

Navodi da je sindrom policističnih jajnika danas jedan od vodećih problema koji tišti mlade žene, počevši od puberteta. To je skup simptoma koji su povezani sa jajnicima u kojima se nalaze mnogobrojne ciste. To je istovremeno i ginekološki i metabolički poremećaj.
Normalno ciklus žene traje 28 dana. Oko 14. dana, treba da dođe do ovulacije, do oslobađanja zrele jajne ćelije iz folikula i izlaska kroz jajovod do materice. To su takozvani plodni dani.
 
Kada postoji policistični jajnik, tada ne dolazi do ovulacije, jer nema u organizmu hormona koji se zove folikulostimulirajući hormon, tako da folikuli ostaju prazni i prikazuju se kao ciste. 
 
Simptomi policističnih jajnika su neredovna menstruacija, gojaznost po tipu jabuke, akne, maljavost, jer preovlađuju muški polni hormoni. Zbog opšteg lošeg stanja dolazi i do anksioznosti. Često je povišen šećer i trigliceridi, dobri holesterol je u manjku. Kod nekih žena mogu biti izraženi svi simptomi, dok se kod drugih mogu javiti samo pojedini.
 
Policistični jajnici su vodeći uzrok steriliteta, spontanih pobačaja i smanjenog libida kod žena. Menstruacije su bolne, neredovne ili potpuno izostaju mesecima.
 
"Među uzrocima, to je u prvom redu nasledni faktor, a zatim životni stil i način ishrane. Hrana puna šećera, brza hrana i neredovna ishrana dovode do poremećaja telesne težine i tada potkožno masno tkivo proizvodi hormone koji mogu da poremete normalnu hormonsku aktivnost. Na trećem mestu su stres i zagađenje koji uzrokuju metaboličke i hormonalne poremećaje", objašnjava dr Tarnocki.
 
Ističe da je u rešavanju problema policističnih jajnika potrebna, pre svega, korekcija ishrane, jer ako se smanji telesna težina samo za pet do sedam odsto smanjuju se aktivnosti androgenih hormona. Potrebno je i povećati fizičku aktivnost.
 
 
Vital woman je kompleksni biljni preparat Calivite koji pomaže ženskom organizmu da lakše prevaziđe današnje izazove. U njemu se nalaze ekstrakti sedam lekovitih biljaka koje svojim sinergističkim dejstvom utiču na zdravlje žene: 
 
- damjana - sadrži obilje vitamina i minerala, a biljni estrogeni koji nemaju nuspojave utiču na hormonsko stanje, libido, nervnu napetost. Deluje i kao diuretik i štiti bešiku od infekcije. 
 
- suma - pojačava dejstvo damjane. Suma je biljka poznata i kao brazilski ginseng zato što dovodi organizam u ravnotežu, a utiče i na hormonsko stanje. Osim toga što sadrži obilje aminokiselina, vitamina, minerala, antioksidanasa, sadrži i germanijum koji deluje kao antioksidans, pomažući da se spreči dejstvo stresa kao slobodnog radikala.
 
- sarsaparila - sadrži biljne sterole, utiče na hormonsko stanje, podstiče detoksikaciju, a ima i protivupalno dejstvo.
 
- katuaba - umiruje centralni nervni sistem, osvežava organizam i deluje na libido.
 
- maka - sadrži obilje aminokiselina, ugljenih hidrata, esencijalnih masnih kiselina omega 3 i omega 6, kao i mnoštvo oligoelemenata koji osvežavaju organizam, podstiču stvaranje neurotransmitera, pomaže sazrevanje jajne ćelije jer stimuliše sintezu folikulostimulirajućeg hormona. Deluje na libido, kao i antistresno. 
 
- plod testeraste palme - tonizuje matericu, povoljno deluje kod stres inkontinencije i štiti bešiku od infekcije.
 
- gvarana - utiče na budnost organizma, tonizuje i osvežava, utiče na funkciju polnih žlezda, a time i na seksualnu želju.
 
 
"Vital woman se preporučuje pre svega mladim ženama za održavanje vitalnosti, svežine, za podsticaj libida i plodnosti. Pomaže u regulisanju poremećaja ciklusa kod mladih devojaka, koje često, dok im se ne ustali ciklus, imaju problem sa neredovnim menstruacijama. Takođe utiče i na bolne menstruacije. Povoljno deluje u prevremenom klimaksu i utiče na hormonsko stanje, a svedoci smo danas da žene već posle 40. godine imaju neredovne menstruacije i ulaze u predklimaks. Može se preporučiti kao dodatak i kod displazije dojke, kod stres inkontinencije, kao i kod sindroma hroničnog umora", kaže dr Tarnocki.
 
"Povoljno deluje i kod policističnih jajnika. Pošto je to i ginekološki i metabolički poremećaj, potreban je lekarski savet, pa se može obratiti nama u savetovalištu gde ćemo, sagledavajući sve probleme i simptome, dati i odgovarajući savet. Podvlačim da je to biljni dodatak, bez ikakvih nuspojava", navodi dr Tarnocki.
 
Informacije o svim proizvodima Calivite možete pronaći OVDE, a savete lekara možete dobiti u njihovom savetovalištu koje radi svakog radnog dana od 16 do 18 časova.
 
Celu emisiju "Zdravi sat" Radija 021 možete poslušati i na ovom mestu:
 

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?