Ambrozija vodeći uzrok respiratornih alergija, u Srbiji široko rasprostranjena

Alergijski rinitis je najčešća hronična, nezarazna respiratorna bolest današnjice, od koje u svetu pati više od 500 miliona ljudi.
Ambrozija vodeći uzrok respiratornih alergija, u Srbiji široko rasprostranjena
Foto: Pixabay

Polovinu njih čine deca i adolescenti, rečeno je na skupu u Beogradu o zaštiti od alergija.

Ta bolest uzrokovana je alergenima poreklom iz polena (polen drveća, trava i korova) i kućne prašine (grinje, bubašvabe, plesni, buđ i epitel kućnih ljubimaca) i kod dece povećava rizik za razvoj bronhijalne astme, ukazali su lekari.

Krajem protekle decenije registrovan je najveći porast učestalosti preosetljivosti na polen ambrozije, koja predstavlja vodeći uzrok respiratornih alergijskih reakcija, čiji simptomi su najizraženiji tokom kasnog leta i početkom jeseni.
 
Ambrozija spada u biološki agresivnu i u svetu široko rasprostranjenu korovsku biljku sa izrazito alergogenim polenom. U Evropi najugroženije su Mađarska, Slovačka, ali i zemlje Balkana, gde Srbija zauzima neslavnu vodeću poziciju. 
 
Simptomi alergijskog rinitisa su učestalo kijanje u serijama koje je teško zaustaviti, obilna vodenasta sekrecija iz nozdrva, svrab i zapušenost nozdrva, svrab u grlu, nepcu, ušnim kanalima, a u većini slučajeva i svrab, suzenje i crvenilo u očima.
 
Zbog ovakvih simptoma često tu bolest ne prepoznaju i lekara, a njen negativan uticaj na kvalitet života obolelih je izuzetno veliki jer te osobe imaju poremećaj sna, pažnje, umorni su, malaksali, bezvoljni, izostaju sa posla, kod školske dece negativno utiče na pažnju i napredovanje u škol.
 
Zbog velikih troškova lečenja koje iziskuje, alergijski rinitis svrstava ne samo u zdravstveni, već i socijalni problem današnjice. Često je udružen sa drugim bolestima i ako se ne leči adekvatno, nosi rizik za prelazak u težu formu bolesti, kao i u bronhijalnu astmu.
 
Borba protiv alergijskih bolesti disajnih puteva se zasniva na prevenciji izlaganja alergenima, primeni savremene farmakološke terapije i alergenske imunoterapije, kao i stalnoj edukaciji bolesnika.

Na skupu je istaknuto da je osnovni cilj lečenja alergijskog rinitisa kontrola simptoma bolesti, poboljšanje kvaliteta života obolelih, ali i smanjenje rizika i sprečavanje progresije bolesti u bronhijalnu astmu. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.