Dr Rsovac: Blagi porast broja zaraženih koronom

Specijalista pedijatrije i dečje pulmologije Dečje klinike u Tiršovoj Snežana Rsovac izjavila je da se novi soj korona virusa prati, a da nisu dobili obaveštenje da je registrovan u Srbiji.
Dr Rsovac: Blagi porast broja zaraženih koronom
Foto: Pixabay (ilustracija)

Navodi da ni u svetu još nema dovoljno podataka, kao i da se kod nas beleži blagi porast broja novozaraženih.

Nova varijanta korona virusa sa velikim brojem mutacija registrovana je u četiri zemlje. Varijanta BA2.86, nazvana "pirola", pojavila se u SAD, Velikoj Britaniji, Danskoj i Izraelu. Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je "ova varijanta pod nadzorom", ali još nema podataka da li izaziva težu kliničku sliku i kako reaguje na lekove i kod vakcinisanih.
"Prati se, ali mi još nemamo dovoljno podataka u svetu. Svaki virus koji lakše zaobiđe imunološki sistem ili koji može da da težu kliničku sliku je interesantan i potrebno je situaciju držati pod nadzorom i videti šta će se dešavati", rekla je Rsovac za RTS.
 
Napominje da imamo blagi porast broja pozitivnih testova, nešto malo više nego pre mesec dana.
 
"Što se tiče dece, ona se i dalje sporadično javljaju. To je prvo slično prehladi i dalje. Mi nismo još dobili obaveštenje da je detektovana 'pirola' kod nas. Kod nas ima omikrona i podsojeva omikrona", rekla je Rsovac.
 
Ona je navela da niko od dece nije imao težu kliničku formu koja je zahtevala neku dugotrajniju hospitalizaciju ili bilo kakav drugi intenzivni oblik lečenja i da se to, koliko zna, odnosi i na odrasle u ovom trenutku.
 
Navodi da ono što je važilo na početku, nastavlja da važi i sada, bez obzira na to što je Svetska zdravstvena organizacija ukinula pandemiju.
 
"A to je pranje ruku, vođenje računa ukoliko imate kijavicu, ne ići u kolektiv, posebno temperature. I dalje su čulo ukusa i mirisa ona koja budu češće zahvaćena kod korone nego kod ostalih prehlada, virusa gripa, parainfluence, svega onoga što može da imitira respiratorne simptome koje daje i korona virus", ukazala je Snežana Rsovac.
  • Snežana

    17.09.2023 17:12
    Ovi sojevi nisu invazivni kao delta soj dakle neće se ponoviti scenario ka na početku epidemije gde smo imali do 140 umrlih i 10.000 novoobolelih i gde smo smo imali oko 4500 pacijenata na ne invazivnom respiratoru, I 2000 na invazivnom respiratu.
  • Jovan

    22.08.2023 21:52
    Zašto
    Zašto naša zemlja ne šalje svetskoj zdravstvenoj organizaciji rezultate obolelih od korone i umrlih?
  • Dragan

    21.08.2023 17:37
    Zatvaranje nije rešenje to smo videli u jeku epidemije i kao takva mera nije u tolikoj meri efikasna da se možemo osloniti na tu meru.

    Još je rano za bilo kakve zaključke i odluke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?