Evropska unija od 1. januara zabranjuje amalgamske plombe

Savet Evropske unije i Evropski parlament doneli su odluku o zabrani amalgamskih zubnih plombi koje sadrže živu, a koja će stupiti na snagu 1. januara 2025. godine.
Evropska unija od 1. januara zabranjuje amalgamske plombe
Foto: Pixabay
Srebrne ili amalgamske plombe decenijama su bile osnovne u lečenju karijesa, prenosi Euroweekly News i dodaje da su se za izradu istih koristili metali poput srebra, kalaja, bakra i žive.
Stomatološkinja iz Madrida Lorena Trinidad kaže da je upravo živa glavni sastojak plombe koji izaziva zabrinutost, jer iako se radi o malim količinama, ona se vremenom nakuplja u telu, posebno u tkivima kao što su mozak i bubrezi.
Od 2018. godine zabranjeno je da se amalgamske plombe koriste za lečenje zuba dece mlađe od 18 godina i trudnica.
 
Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, živa je jedan od 10 proizvoda ili grupa hemijskih proizvoda koji predstavljaju posebne probleme po javno zdravlje, zbog čega su preporučene bezbednije alternative.
  • plomba

    16.03.2024 10:02
    opasna ziva
    to nikad nije ni trebalo da postoji, ziva, strasno
  • Di

    15.03.2024 11:23
    Pitanje za upućene:

    Da li postojeće amalgamske plombe treba zameniti za bele, bez obzira što i dalje stoje, ili one koje su već ugrađene ne predstavljaju toliki rizik za zdravlje već je taj rizik povećan samo kod postavljanja novih plombi tog tipa?
  • Krezoje

    14.03.2024 12:18
    Nas u Srbiji ovo ne dotiče.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.