Začetak demencije već od 45. godine

Gubitak pamćenja i drugih moždanih funkcija može početi već oko 45. godine.
Gubitak pamćenja i drugih moždanih funkcija može početi već oko 45. godine.

Rezultat desetogodišnjeg istraživanja, nedavno objavljenog u "Britanskom medicinskom žurnalu", a koje je francuski Centar za epidemiološka istraživanja i zdravlje populacije sproveo sa Univerzitetskim koledžom Londona na 7.000 radnika u britanskim organima vlasti, kontradiktoran je prethodnom uverenju da opadanje kognitivnih sposobnosti ne počinje pre 60-tih godina.

Otkriće da proces razvoja demencije počinje blagim opadanjem moždanih funkcija već između 45. i 49. godine značajno je za proučavanje i lečenje ove bolesti jer pruža veću šansu da se bolest zaustavi ili uspori pravovremenom terapijom.

Svega jedna trećina ispitanika, starih između 45 i 70 godina, nije pokazala nikakve simptome opadanje kognitivnih funkcija.

Pad u moždanim funkcijama između 45. i 49. godine je 3,6 procenata, dok je u drugoj polovini sedme decenije 9,6 procenata za muškarce i 7,4 procenata za žene.

Demencija se ne dogodi iznenada u starosti, to počinje mnogo ranije, zaključili su naučnici koji se bave ovim problemom. Naredni korak je da se utvrde faktori rizika koji doprinose razvoju bolesti. Nedostatak studije je činjenica da je najmlađi ispitanik imao 45 godina, te se ne zna da li ovi procesi počinju i ranije.

Takođe službenici u organima vlasti imaju relativno privilegovan život, tako da se ne zna da li ovakav rezultat oslikava situaciju u široj populaciji.

  • Krele

    10.01.2012 12:16
    Tacno je
    Evo ja imam 47 godina i stvarno zaboravljam. 3 godine sam na Birou i zaboravio sam kad sam poslednji put dobio platu.
  • Imam 45 g.

    07.01.2012 12:20
    Uh, šta sam ono hteo da vam kažem?...
    ...zaboravih...
  • Scotch Bonnet

    06.01.2012 13:26
    Travka
    Sreca imamo Marihuanu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.