Hrvatski lekari prvi put jednom pacijentu istovremeno presadili pet organa

U Kliničkoj bolnici u Hrvatskoj u poslednjih nedelju dana izvedene su transplantacije 12 organa u sedam primalaca, uključujući i prvu transplantaciju pet organa kod jednog pacijenta.
Hrvatski lekari prvi put jednom pacijentu istovremeno presadili pet organa
Foto: Pixabay
Taj pacijent je dobio želudac, tanko i debelo crevo, jetru i gušteraču.
 
"Ovakav tip operacije izvodi se u samo 11 evropskih centara, a godišnje se izvede deset takvih operacija u celoj Evropi", istakao je direktor bolnice Mario Starešinić.
Pacijent koji je dobio pet organa rođen je 1969. godine, dobro se oporavlja i njegovo će stanje nedeljama pratiti tim lekara: anesteziolozi, hirurzi, internisti, gastroenterolozi, nefrolozi, patolozi i radiolozi.
Boluje od trombofilije od koje je imao stomak pun debelih žila, i minimalno jedno unutrašnje krvarenje dnevno, zbog čega je jedina opcija bila transplantacija. Ova operacija je ujedno bila i retransplantacija pošto je pacijent već dobio jetru 2023. godine.
 
"Ovo je uspeh celog tima. Kada transplantacija krene, nemate puno vremena. Svi smo, od vozača koji su prevozili organe iz Osijeka do hirurga, morali da budemo savršeno uigrani. Uspeli smo sve da obavimo u manje od šest sati", rekao je Stipislav Jadrijević, vođa tima koji je izveo operaciju pre tri dana.
  • ?

    28.05.2024 14:01
    Donor je jedan ili pet?
  • Marina

    27.05.2024 20:45
    bravo !
    Ovo je uspeh za svako divljenje.Odmah pomislim na nasu tuznu situaicju sa doniranjem organa...ZASTO je kod nas ovako jadno,imamo i mi dobre doktore,ali zar smo bas toliko primitivni,a tek sto nam je propis o doniranju-bas kao i nas svet koji ne daje saglasnost da se nekom bolesnom produzi zivot.Zatucani,krivo mi je i zao,eto.
  • NS

    27.05.2024 15:55
    Puno srece pacijentu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje