Menstruacija i dalje neprijatna tema za više od polovine anketiranih žena

Menstrualni ciklus i dalje je neprijatna tema za razgovor za više od polovine anketiranih žena, pokazuju podaci međunarodnog istraživanja o menstrualnom ciklusu koje je predstavila danas kompanija DM.
Menstruacija i dalje neprijatna tema za više od polovine anketiranih žena
Foto: Pixabay
U istraživanju je učestvovalo 6.000 devojaka i žena, uzrasta između 16 i 50 godina u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Italiji, Hrvatskoj, Austriji, Rumuniji, Slovačkoj, Sloveniji, Češkoj i Mađarskoj.
U Srbiji 52 odsto ispitanica smatra da je menstruacija neprijatna tema za razgovor, a 60 odsto ispitanica u ostalim državama gleda na menstruaciju kao na "tešku" temu.
Posledica toga je što se o menstruaciji i dalje ne priča dovoljno i zato što je od prirodnog procesa nastao tabu koji devojčice u mladosti čini nesigurnim i ima značajan uticaj na njihov doživljaj sopstvenog tela.
 
Istraživanje je pokazalo da svaka treća žena nije bila uopšte ili dovoljno informisana o prvoj menstruaciji i to uprkos činjenici da svaka provede u proseku 2.000 dana sa menstrualnim krvarenjem tokom života.
  • Mare

    31.05.2024 12:06
    Za ovoga što viče "fuj": i ti si druže produkt te iste menstruacije, da je tvoja majka nije imala, ne bi ni tebe bilo. Zato ne dipr.
  • fuj

    31.05.2024 08:38
    I za 100% muškaraca je neprijatna tema.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Jedna bolest može da izazove promene glasa

Na jačinu glasa, boju i jasnoću utiče mnogo toga - emocije, umor, alkohol. Naučnici su, međutim, nedavno otkrili da još jedan faktor može značajno da promeni govor, a to je dijabetes tipa 2.

Zašto je gazirana voda dobra?

Prirodne gazirane mineralne vode imaju stabilan mineralni sastav i sadrže više otopljenih mineralnih supstanci od ostalih voda.