Vožnja bicikla je rizična po žene?

Vožnja bicikla, koja se zbog nezgodnog sedišta povezuje sa erektilnom disfunkcijom kod muškaraca, može loše uticati i na zdravlje žena – pokazuje nova studija.
Vožnja bicikla, koja se zbog nezgodnog sedišta povezuje sa erektilnom disfunkcijom kod muškaraca, može loše uticati i na zdravlje žena – pokazuje nova studija.

Sedišta na ovom prevoznom sredstvu su napravljena tako da je težina tela koncentrisana na njegov prednji deo, što dovodi do pritiskanja nerava i krvnih sudova u oblasti genitalija. Kod muškaraca takav položaj čak dovodi do erektilne disfunkcije, što je dokazano u brojnim studijama.

Međutim uticaj ove sprave na žensko zdravlje još uvek nije tako pomno praćen. U studiji Jejl univerziteta iz 2006. istraživači su otkrili da je grupa biciklistkinja imala manje osetljive genitalije od grupe trkačica; tako da naučnici veruju da su i žene koje redovno voze bicikl ugrožene kao i muškarci.

U poslednjoj studiji istraživači sa Jejla su pokušali da utvrde da li specifični faktori utiču na bol i utrnulost kod biciklistkinja. U njihovoj studiji učestvovalo je 48 žena od kojih je svaka biciklom prelazila najmanje nekoliko kilometara nedeljno.

Ispitanice su donele svoje bicikle u laboratoriju gde su ih istraživači namontirali na stacionarnu mašinu i rekli damama da nameste sedišta kao što to inače čine. Dok su one okretale pedale, saopštavale su da li osećaju bol, utrnulost ili golicanje, a jedna sprava je za to vreme merila senzacije u karlici.

Ispostavilo se da su najviše "krivi" držači na volanima, jer se žene spuste niže na sedištu kako bi ih dohvatile i na taj način vrše veći pritisak na karlični predeo. Što su volani niži u odnosu na sedište, to se žene moraju više nagnuti napred i preneti pritisak većeg dela tela na perineum.

"Ovom studijom smo pokazali da neosporno postoji rizik i kod žena kada je reč o vožnji bicikla; taj rizik, u zavisnosti od položaja tela u toku vožnje, može biti veći ili manji", rekla je dr Marša K.Ges, autorka studije. "Postoje neki položaji tela koji su mnogo zdraviji i zato moramo da edukujemo ljubitelje ovog sporta da ih primenjuju i oslobode karlicu dodatnog pritiska."

  • 09.04.2012 15:06
    Na cega se odnosi rizik, na sterilitet!

    Ako su strucnja mislili na sterilitet, tada Kina ne bi nikada dostigla 1,6 milijardi stanovnika
  • mrva

    05.04.2012 17:29
    postoji rizik ako nema sica
  • Slobodan

    05.04.2012 14:05
    Набавите "рецумбент" бициклове и решили сте проблем заувек ;)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?